”Konflikten i Centralafrikanska republiken är inte religiös”

Våldet i den laglösa Centralafrikanska republiken (CAR) beskrivs i media som en religiös konflikt där både muslimska och nu även kristna milisgrupper angriper den andra gruppens lokalbefolkning.Men Göran Janzon på Örebro Missionsskola menar att det inte är fråga om en religiös konflikt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Centralafrikanska republiken håller på att slitas sönder. Tidigare var det en muslimsk rebellrörelse som dödade och lemlästade på ett sätt som väckte omvärldens avsky. Nu har pendeln vänt, en milis som beskrivs som kristen ger sig nu på civila muslimer, som flyr för livet. Denna milis kallas anti-balaka.

Både Amnesty International och höga företrädare för FN talar öppet om att det pågår etnisk rensning i landet.

Våldet i Centralafrikanska republiken beskrivs i media som en religiös konflikt.

Göran Janzon på Örebro Missionsskola menar att detta inte stämmer.

– Människor jag talat med i Bangui (CAR:s huvudstad) är mycket bekymrade över att dessa milisgrupper kallas kristna. De här grupperna växte fram med en tydliga politisk agenda att stötta den tidigare presidenten François Bozizé.

Presidenten störtades

François Bozizé störtades i mars förra året av rebellalliansen Seleka, som huvudsakligen är muslimsk. Alliansens ledare Michel Djotodia utropade sig till president och upplöste Seleka. Många medlemmar accepterade inte detta och det var då övergrepen mot den kristna lokalbefolkningen började. Snart därefter hade varken Djotodia eller någon annan kontroll över rebellerna, som har sitt ursprung i de norra, mer muslimska och mest marginaliserade delarna av landet.

Göran Janzon menar att det var ledare med kopplingar till den tidigare presidenten François Bozizé som sedan började bilda milisgrupper. Då rebellgruppen Seleka till stor del är muslimsk blev de nya milisgrupperna antimuslimska. Därför har många förutsatt att de är kristna.

– Men att det skulle vara en kristen milisgrupp är en mediaskapelse, säger Göran Janzon.

Göran Janzon säger att de människor som är engagerade i kyrkorna inte vet vilka medlemmarna i anti-balaka.

– Visst kan några av de unga männen i vara medlem i någon katolsk församling, men den religiösa identiteten är inte drivkraften.

Ärkebiskopen och imamen

Den katolske ärkebiskopen Dieudonne Nzapalainga, har vid flera tillfällen rutit till mot våldet i Centralafrikanska republiken bland annat tillsammans med landets ledande imam, Oumar Kobine Layama. Nyligen delade de båda religiösa ledarna intervjutid i CNN. Där fördömde de våldet i sitt land och menade att grundproblemet är politiska motsättningar, inte religiösa.

I torsdags intervjuades den katolske ärkebiskopen av Vatikanradion, där han sa att:

– Du kan inte säga att du är kristen och döda, bränna ned eller förstöra för din broder.

”I strid med Jesus Kristus lära”

Han var tydlig med att den kristna milis som dödar muslimer gör det på ett sätt som står i direkt strid med Jesus Kristus lära. I intervjun upprepade Dieudonne Nzapalainga argumentet att våldet främst är politiskt.

–Imamer, pastorer och jag själv, vi pratar samma språk. Vi säger att de som använder och manipulerar unga människor ska hållas ansvariga både på nationell och internationell nivå, säger Dieudonne Nzapalainga.

I dag styrs Centralafrikanska republiken av Catherine Samba-Panza sedan Michel Djotodia avgått. Hennes tillträdde till presidentposten har generellt accepterats av båda sidor. Efter valet har hon vädjat till de stridande att lägga ner sina vapen.

 

 

 

Fakta:

  • Huvudstad: Bangui.
  • Antal invånare: cirka 4,5 miljoner (2011)
  • Förväntad livslängd: 49 år (2012)
  • Statschef: Catherine Samba-Panza
  • Språk: franska och sango (officiella språk), cirka 80 lokala och regionala språk
  • Religion: Ungefär hälften är kristna, både protestanter och katoliker. En sjättedel är muslimer, resten anhängare av traditionella religioner eller inte troende.
  • Befolkning: cirka 70 olika etniska grupper. Invånarna i norr lever i första hand av jordbruk och boskap, de i söder är främst handelsmän och fiskare.
Annons
Hönökonferensen
Annons