Kosovos självständighet utropad

På söndagseftermiddagen kom beskedet från Kosovos huvudstad Pristina att parlamentet utropat Kosovos självständighet och därmed klipper banden med Serbien. Beslutet skedde på uppmaning av regeringschefen Hashim Thaci.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Parlamentets talman förklarade omedelbart Kosovo för "en självständig, suverän och demokratisk stat".

Ungefär samtidigt sade Serbiens president Boris Tadic att Serbien aldrig kommer att erkänna Kosovos självständighet.

Firandet av ett självständigt Kosovo började dock redan under lördagen. Hur många Kosovoalbaner som var ute på kvällen är omöjligt att säga men de närmast korkade igen centrum. De flesta bara skrek ut sin glädje, mest unga människor, många i bilar där de viftade med albanska flaggor. Några hade tröjor med texten "hej då Serbien" och så var det också många som bar på den amerikanska flaggan, rapporterar Ekot.

Kosovo står inför mycket stora problem. Bland annat när det gäller ekonomi och kriminalitet. Men den största oron gäller risken för etniska spänningar mellan Kosovoalbanerna och de knappt tio procenten serber.

Premiärminister Hashim Tachi har lovat serberna att de ska behandlas väl, men de utländska trupperna i Kosovo är i beredskap för att stävja eventuella oroligheter.

Annons
Annons