Krävande elever sorteras bort

En pojke med problem nekas att börja på skolan. Samtidigt välkommas en välartad flicka med höga betyg.Nu kräver politikerna att skolornas kösystem granskas hårdare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

SVT:s Uppdrag granskning har använt två fiktiva barn. 27 av omkring 50 tillfrågade skolor gav flickans förälder beskedet att hon skulle få en plats eller att möjligheterna var goda. Men bara hälften som var positiva till flickan ville ta emot pojken.

– Jag har pratat med många föräldrar som bekräftar den här bilden. När föräldrarna berättar om barnens problem säger många skolor att de inte har kompetens och att föräldrarna nog inte vill ha sina barn på skolan, säger Anna Norrman på Riksförbundet Attention som bland annat arbetar för att barn med adhd ska få det stöd de behöver i skolan.

Skollagen är glasklar, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP). Att välja bort enskilda elever bryter mot lagen.

– Det är oacceptabelt att sortera bland barn och ungdomar, säger han.

Rektorn avgick

Två av skolorna som pekas ut i programmet ägs av landets största friskolekoncern Academedia. Att skolan har gjort fel står klart, enligt kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.

Men varken Academedia, ministern eller branschen tror att det rör sig om ett systemfel.

TT: Finns det incitament för en friskola att vilja ha elever med bra betyg?

– Nej, det har jag väldigt svårt att se, att någon skulle se det som en ekonomisk fråga, säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund.

Men Anna Norrman tvivlar inte på pengarnas betydelse.

– Det ger ju en större vinst om man har en "enkel elev", säger hon och påpekar att det i skolpengen är inräknat att även "problembarn" ska kunna tas emot.

SVT gick även på en anställningsintervju med dold kamera hos en friskola utanför Stockholm. Då sade rektorn bland annat att elever med adhd borde sättas i särskild grupp för att "skydda de fina eleverna". Han kallade dem även "ett ruttet äpple bland andra äpplen".

Rektorn har nu avgått och sålt skolan.

Vill ha möte

Flera politiker vill nu se hårdare kontroll. Björklund har kallat Skolinspektionen till ett möte. Ett förslag till granskning är att myndigheten följer elever som söker sig till en skola, säger han.

Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att skolor som sorterar bort måste riskera att bli av med tillståndet.

– Det går uppenbarligen inte att lita på vad rektorer säger och vad de gör på riktigt, säger han.

Skolinspektionen ska kontakta skolorna i tv-programmet, enligt Ann-Marie Begler, myndighetens generaldirektör.

– Frågan är om det går att granska, vilka metoder som skulle vara möjliga, säger hon.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons