Kriget i Jemen nära humanitär katastrof

Kriget i Jemen håller på att utvecklas till en humanitär katastrof, där kristna är särskilt utsatta.
Svenskt försvarsmaterial kan ha bidragit till mardrömmen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mer än tiotusen dödsoffer i ett tröstlöst inbördeskrig, svält och nu ett utbrott av kolera.

Larmrapporterna kommer i en stadig ström från Jemen, men de har hittills hamnat i skymundan av Syrienkriget och andra världskriser. Nu kommer dock uppgifter om att den humanitära situationen håller på att förvärras ytterligare. En epidemi hotar.

Minst 180 döda

Enligt Röda korset har minst 180 personer dött av kolera de senaste veckorna, och fler än 11 000 misstänkta kolerafall har rapporterats in.

Rebellregimen i huvudstaden Saana har därför utlyst undantagstillstånd.

— Det som sker nu överskrider kapaciteten i ett välfungerande sjukvårdssystem, så hur skulle vi kunna klara det under så här svåra omständigheter, säger sjukvårdsministern Mohammed Salem bin Hafeedh till nyhetsbyrån Saba.

Enligt WHO lever 7,6 miljoner jemeniter i områden där risken att drabbas av kolera är stor. Matbristen är också svår i landet, enligt FN saknar 17 miljoner människor tillräckligt med mat, och för tre miljoner barn är läget allvarligt.

Det är inbördeskriget som till stor del orsakar lidandet. Sedan den arabiska våren har landet varit politiskt instabilt, och 2015 bröt regelrätta strider ut.

På den ena sidan finns den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh, som allierat sig med de shiamuslimska houtirebellerna. Den falangen styr huvudstaden Saana och de västra delarna av landet.

På den andra sidan står den av omvärlden erkände presidenten Abd Rabu Mansur Hadi, som får militärt stöd av en koalition som leds av Saudiarabien.

Fått hård kritik

Saudiarabien har fått hård kritik av människorättsorganisationer för sitt sätt att föra krig. I oktober förra året bombade man en begravning och dödade minst 140 människor.

Saudiarabien har Saabs luftburna radar- och stridsledningssystem Erieye, som kan användas för att stödja flygattacker.

Biståndsorganisationen Diakonia tillhör dem som kritiserat den vapenexporten. Pieter Wezeman på fredsinstitutet Sipri säger att det i dagsläget inte finns bevis för att Saudiarabien använt just Saabs system i kriget, men den kan inte heller uteslutas.

— Saudiarabien har också tillgång till amerikanska system, så vi vet inte, säger han.

Förenade Arabemiraten deltar också i striderna i Jemen, och landet har också köpt övervakningssystem av Saab.

— De har inga andra system, så det finns en reell chans att de använt de svenska systemen när de genomför flygattacker, säger Peter Wezeman.

På en fråga från Dagen svarar Saabs presschef Ann Wolgers att företaget inte lämnar ut information om vilka produkter man sålt till Saudiarabien eller hur de används.

— Det är en fråga för landet Saudiarabien självt att svara på, skriver hon i mail.

Låst läge

Det militära läget är låst. Rebelledaren Ali Abdullah Saleh har till medier nu sagt att han är öppen för förhandlingar. Peter Wezeman tror att samtal är den enda vägen framåt.

— Om man ser på Jemens historia så inser man att det är extremt svårt att vinna ett krig där. Människorna är vana vid att strida, de gömmer sig i bergen och de ger inte upp. Det är som Afghanistan, säger han.

Det som komplicerar läget är att IS och en gren av al-Qaida kontrollerar delar av landet. De få kristna som finns i Jemen lever därför under hård press.

För ett år sedan attackerade­ jihadister ett katolskt äldreboende i hamnstaden Aden och dödade 16 personer, varav fyra var nunnor. Enligt Open Doors finns det trots förföljelserna rapporterar om att fler och fler jemeniter blir kristna.

Annons
Annons