Kristen från USA fick hårt straff i Nordkorea

En kristen amerikansk medborgare har dömts till 15 års straffarbete i Nordkorea för brott mot staten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Domen mot Kenneth Bae, som vänner beskriver som överlåten kristen, kommer enligt nyhetsbyrån AP att förvärra de redan ansträngda relationerna mellan Nordkorea och USA.

Nordkoreas officiella nyhetsorgan uppger att rättegången mot Kenneth Bae genomfördes i tisdags. Han stod anklagad för att ha försökt störta regimen i Pyongyang och riskerade därmed dödsstraff. Men exakt vad den omstörtande verksamheten skulle ha inneburit har aldrig offentliggjorts.

Bilder på svältande barn

Brittiska Guardian skriver att sydkoreanska människorättsaktivister spekulerar i att de nordkoreanska myndigheterna var irriterade på fotografier som Kenneth Bae ska ha tagit på svältande barn och offentliga avrättningar av oliktänkande.

– Frågan om svält är mycket känslig i Nordkorea, i synnerhet just nu när landet befinner sig i det som brukar kallas den magra årstiden, när maten börjar ta slut. Därtill kommer att stora delar av höstskörden förstördes, säger Jim Dawe, Röda Korsets internationella chef i Nordkorea, enligt TT, i samtal med Sveriges Radio.

”Under utredningens gång har han (Bae) erkänt att han har begått brott med syfte att störta regimen genom fientliga handlingar”, meddelade den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA i helgen och tillade att ”hans brott har styrkts med bevis”.

Den sjätte amerikanen

Enligt den amerikanska nyhetssajten Business Insider länkar Kenneth Baes Facebooksida till Joseph Connection, ”en Kristuscentrerad, utåtriktad humanitär verksamhet riktad mot de minsta av de minsta runt om i världen”. Christian Post uppger att Bae, som driver reseföretaget Nation Tours, har besökt Nordkorea vid ett flertal tillfällen tidigare utan problem.

44-årige Bae greps i början av november nära gränsen till Kina. Han är den sjätte amerikanen som gripits i Nordkorea sedan 2009. Tidigare har det krävts långa diplomatiska insatser från USA:s sida för att få sina medborgare frisläppta.

Så sent som i förra veckan krävde USA Baes omedelbara frigivning och hänvisade till att man med hjälp av svenska diplomater försökt lösa saken.

Fakta:

Detta har hänt
Kenneth Bae, som också går under sitt koreanska namn Pae Jun Ho, greps tillsammans med en handfull turister när de tog sig in i Nordkorea via hamnstaden Rason i den nordöstra delen av landet i november. Många kristna grupper finns i den kinesiska staden Yanji, på andra sidan gränsfloden Tumen. Det är inte ovanligt att nordkoreanska flyktingar tar sig från Rason till Yanji för att söka skydd.

Annons
Annons