Kristen massflykt i norra Irak

För första gången på 1 600 år firades det för två veckor sedan inte någon söndagsmässa i Mosul i norra Irak.Många kristna har också flytt från Nineveslätten – men det råder delade meningar om vad som ligger bakom den senaste tidens våldsamheter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagarna innan den inställda mässan hade Mosul fallit i händerna på jihadistgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis). Brittiska BBC uppger samtidigt att 40 000 människor har flytt från sina hem på Nineveslätten, inte långt från Mosul, för att undkomma oroligheterna.

– Nu har många, om inte de flesta, återvänt. Men vi förväntar oss ändå en tillströmning av människor till de kurdiska norra delarna av Irak på grund av konflikten och osäkerheten. Och det lär inte handla om människor som stannar en dag, snarare 12 till 18 månader, säger den Kaldeisk-katolska kyrkans ärkebiskop i Arbil, Bashar Warda.

Uppgifterna om att den tusenåriga traditionen med söndagsmässor har brutits kommer från honom. Och efter oroligheterna i området menar han att det nu behöver byggas ett stort flyktingläger.

Barn och gamla

– Det krävs tusentals mobila hem för att hjälpa barn och gamla. Vi måste hitta en plats dit de kan komma och där det finns nödvändiga faciliteter, säger Bashar Warda enligt Independent Catholic News.

– Det internationella samfundet måste sätta tryck på den irakiska regeringen så att de lägger gamla konflikter bakom sig och börjar samarbeta i stället. Det är vad som krävs för att hantera krisen. Det är kaotiskt, fortsätter han.

Ingen islamistattack?

På Nineveslätten, cirka 20 km sydost om Mosul, ligger Bakhdida (även kallad al-Hamdaniyya eller Qaraqosh). Förra veckan rapporterade svenska och internationella medier om att islamistgruppen Isis hade attackerat staden – och om den efterföljande massflykten av assyrier från Nineveslätten.

Assyriska riksförbundet i Sverige uppger att uppemot 50 000 assyrier flydde från sina hem enbart den 25 juni. Men i motsats till många andra hävdar Assyriska riksförbundet att ”omvärlden har blivit förd bakom ljuset” när det gäller orsaken till våldsamheterna.

– Det fanns aldrig någon attack från Isis mot assyrierna på Nineveslätten, utan en medveten provokation från kurdiskt håll mot arabiska stammar vilket ledde till strid, uppger förbundsordförande Afram Yakoub i ett pressmeddelande.

Spred ut ett felaktigt rykte

I en 17-sidig rapport skriver Assyriska riksförbundet att kurdiska styrkor förstärktes kort innan attacken. Samtidigt började de sprida ett rykte om att Isis snart skulle anfalla staden. De kurdiska styrkorna ska därefter ha provocerat sunnimuslimer i området vilket fick till följd att våldsamheter utbröt.

Och även SVT:s reporter på plats i norra Irak uppger att kurdiska styrkor har gått till offensiv den senaste tiden. Enligt SVT ska syftet vara att skaffa sig kontroll över oljefält och bördig jordbruksmark i gränsområden för att, i skuggan av Isis offensiv, förbereda sig för kurdisk självständighet.

Tömdes på sin befolkning

På ett dygn tömdes Bakhdida i princip på hela sin befolkning. Men den assyrisk-katolska biskopen, Youhana Boutros Moshe, valde tillsammans med sin sekreterare att stanna kvar. Tack vare deras goda relation med sunnimuslimerna i trakten kom de också att medla i konflikten, men enligt Assyriska riksförbundet vägrade officerarna för de kurdiska styrkorna att gå med på en vapenvila.

Oroligheterna lugnade så småningom ändå ned sig och i söndags morse kunde sex bussar köra hem en del av alla dem som hade tagit sig till staden Arbil, ytterligare några mil österut.

Samtidigt uppger FN-organet UNHCR att en annan flyktingström har påbörjats från staden Tikrit, detta som ett resultat av strider mellan irakisk militär och oppositionsgrupper.

Fakta:

  • Fakta: Kristna i Irak
  • Iraks kristna befolkning – bland andra assyrier, syrianer och kaldéer – har sedan millennieskiftet krympt kraftigt och utgör i dag mindre än en procent av invånarna.
  • Efter att tidigare ha varit över en miljon till antalet är de nu enligt vissa uppskattningar färre än 400 000.
  • Kristna drabbades bland annat hårt av attacker efter USA:s Irakinvasion 2003 och har fortsatt att drabbas av det svåra säkerhetsläget.
  • Staden Bakhdida, även känd som al-Hamdaniyya eller Qaraqosh, ligger på Nineveslätten nära staden Mosul. Staden har cirka 50 000 innevånare varav tiotusentals flytt under den senaste krisen.
Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons