Kristna hjälper romer i Ungern

Budapest. Harmathi Ibolya förlorade sitt jobb i julas. Då blev hon också av med sin lägenhet. Sedan en månad bor hon på härbärget som kallas ”Varma gatan” i Budapest.Det drivs av organisationen Oltalom och prästen Gábor Iványi, som av ungrarna kallas ”Ungerns ängel” för sitt arbete bland hemlösa, romer, flyktingar och handikappade.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vi besöker Varma gatan (Fütött utca) en iskall vinterdag. Det är lunchtid, och kön ringlar långt ut på gatan till härbärgets matsal. I dag serveras en gryta med kål och kött, en ungersk specialitet. Ungefär 160 hemlösa får varje dag varm mat och bröd till.

Så sent som i julas kom en lag som förbjöd soppkök på gatan. Tiggeri är också förbjudet. Samtidigt blir allt fler hemlösa och fattiga i arbetslöshetens spår.

På Varma gatan finns flera avdelningar. I en avdelning blandas män och kvinnor. Här får man en madrass för natten, men ingen får välja eller behålla sin säng. Däremot kan man vistas i salen även på dagtid. Vid ett bord sitter Hungor Géza och läser. Han tycker att härbärget är bra, men att det behövs fler.

– Det finns väldigt få härbärgen i Budapest. Det har politiska skäl, säger han.

Det primära målet för verksamheten på Fütött utca är att människor ska återfå styrka, berättar socialarbetaren Abel Iványi.

– De får mat tre gånger om dagen och en varm säng. Vi tar emot alla och har öppet året om.

”Ett första steg tillbaka”

En trappa upp bor kvinnor som har jobb att gå till. Till dem hör Harmathi Ibolya. Hon blev arbetslös i julas, och blev då också uppsagd från sin lägenhet. Det var så hon hamnade här.

Men nu har hon fått jobb på restaurang, och hoppas också snart kunna lämna härbärget. Hon sitter på sin säng och broderar på ett vackert förkläde när vi träffar henne.

– Det här är första steget tillbaka till samhället, förklarar Abel Iványi.

Ett alternativ till att sova ute

Han berättar att det finns ytterligare ett härbärge på samma gata. Det drivs också av Oltalom. I den öde salen ligger madrasser med galonöverdrag på sängar och golv.

Här sover bara män, och de måste lämna sängarna och salen klockan sju varje morgon. Det ser ödsligt och sorgligt ut nu, inte en plats man skulle vilja tänka på som hemma. Ändå är de vi talar med tacksamma och nöjda: alternativet är att sova utomhus, i minusgrader och snö.

”Jag får god vård här”

Bredvid lunchserveringen, där vi nyss blivit serverade dagens rätt, den ungerska grytan, finns en sjukstuga, med plats för elva personer. Tandläkare besöker sjukstugan två gånger per vecka. Jonas ligger i en av sängarna. Han är tacksam för den hjälp han fick efter en stroke vid den ringa åldern 38 år.

– Jag har allt jag behöver, jag får god vård här, säger han.

Till det som erbjuds på Oltaloms härbärge hör också gudstjänster, som hålls två gånger i veckan i ett intilliggande kapell eller i lunchrummet.

Den här kalla januaridagen sitter många av härbärgenas gäster på en säng eller vid ett bord, folk småpratar, några sover, andra läser. När vi går från sjukstugan ser vi spår av en annan typ av aktivitet: fotboll. På husväggen har någon målat en stor bild med ett fotbollslag i aktion.

– De hemlösa har bildat ett fotbollslag, berättar Abel Iványi. De ordnar cuper och spelar mot andra hemlösa.

Något av den mentaliteten – att inte ge upp – möter vi både hos flera av dem som hamnat hos Oltalom av en eller annan anledning. Och, inte minst, från de anställda. Man märker att de som arbetar med de hemlösa, eller i någon av Oltaloms andra verksamheter, drivs av en vilja att förändra, att ge människor en chans i samhället.

Skola för de fattigaste

Zsuzsanna Lónyai är rektor för en av Oltaloms tretton skolor. Det är en grundskola, som fått namn efter den kände metodisten John Wesley: Wesley János Óvoda. Skolan ligger i ett av Budapests betongghetton, distrikt 10. Vi åker spårvagn tillsammans med Zsuzsanna ut till förorten. Höghusen stretar mot en blygrå himmel. Många husfasader är skamfilade, ett hus är omgärdat av taggtråd och en stor hund rusar mot oss och skäller grovt innanför staketet. Här bor de fattigaste i mångmiljonstaden. Här bor också många romer.

– Vi tar emot alla elever. Det är dock mest romer. Många av dem blir inte accepterade i statliga skolor. Det beror på att de inte kan uppge en fast adress, och då får de inte gå i skolan. Men vi tar emot dem, berättar Zsuzsanna.

Få går klart skolan

När vi kikar in i klassrummet i klass 3 på skolan, sitter barnen och skriver vackert i sina häften. Flera elever ropar glatt hallo! Nyfikenheten är stor på vilka vi är. Annars ser de här barnen förstås ut som vilka andra första- eller andra-klassare som helst – fruktansvärt söta, glada och nyfikna på livet i allmänhet och just nu, på oss i synnerhet.

Rektorn berättar att eleverna tyvärr ofta möter en bister verklighet.

– Vi har väldigt få elever som går färdigt skolan. Nyligen fick vi bara tre elever till klass 8. Många barn flyttar hela tiden, därför att deras föräldrar jagar arbete.

Myndigheternas agerande för att hjälpa romer är otillräckligt, säger hon.

– Antiziganism är ett växande problem. Här tar vi emot elever som ingen annan vill ta emot.

Men även i skolan finns det ljuspunkter – här liksom på härbärget i centrum är det konsten och fantasin som erbjuder hopp. Över hela väggen i en korridor har barnen målat bilder.

– De här målningarna är barnen mycket rädda om, ingen får förstöra dem. De är stolta över dem, därför att de har gjort dem själva, säger Zsuzsanna.

Fakta:

  • Gábor Iványi leder metodist­kyrkan Hungarian Evangelical Fellowship med cirka 18 000 medlemmar, som bildades 1981. I Ungern finns också Hungarian Methodist Church.
  • Hungarian Evangelical Fellowship driver bland annat 13 skolor, många för romska barn, fem ålderdomshem, och tre härbärgen för hemlösa.
  • Mer info: metegyhaz.hu
  • Kyrkan står också bakom välgörenhetsorganisationen Oltalom.
  • Oltalom stödjer fattiga och utsatta, bland annat genom medicinsk hjälp och sjukhusplatser till hemlösa, ambulanser, soppkök, distribution av kläder, juridisk hjälp, tillfälliga hem för barn, stöd till flyktingar, stöd till familjer, samt gudstjänster varje söndag och torsdag.
  • Mer info: oltalom.hu
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons
Annons
Annons