Nyheter

Kristna lägergårdar rustar för flyktingar

Har din församling en lägergård som står tom? I så fall är den hårdvaluta för kommunen. På flera håll rustar nu kristna lägergårdar för att kunna ta emot flyktingar.

1 av 2

Rekordet har slagits. Aldrig tidigare har så många flyktingar kommit till Sverige på ett år som nu.

Och då är vi bara framme i oktober.

Därför samlade regeringen i går företagsledare och kyrkoledare till en nationell konferens. Budskapet från Stefan Löfven var tydligt: Sverige står inför en av de absolut största humanitära insatser i historien.

– Vi har ett mycket ansträngt läge i kommuner och myndigheter, säger han.

Därför letar kommunerna tillsammans med Migrationsverket igenom varje vrå av landet i jakten på tak över huvudet för flyktingarna.

Tomma församlingsgårdar

Och vad finns djupt inne i landets skogar och utmed ödsliga stränder? Jo, församlingsgårdar som ofta står tomma när sommarsäsongen lagt sig.

Martin Frykberg är ordförande i föreningen Kristna Lägergårdar och Hotell (KLH) som består av ett 70-tal medlemmar.

Om en vecka kommer flyktingfrågan tas upp på deras årsmöte.

– Men än så länge har vi inte gett någon rekommendation till våra medlemmar. Det är stor skillnad på de olika gårdarna vad gäller utrustning och standard. Det är inte säkert att det passar på alla ställen. Men kanske på några, säger han.

Utformat som ett upprop

Både kyrkosamfund och kommuner sonderar därför terrängen. Vad kan församlingarna göra? Till exempel har samfundet Equmeniakyrkan uppmanat alla sina församlingar att inventera vad de kan göra.

– Det är utformat som ett upprop. Om ni har gårdar och sommarhem som skulle kunna användas så hör av er, säger Helen Friberg, regional kyrkoledare.

”Svårt binda upp sig så länge”

Men det finns några nötter som återstår att knäcka innan flyktingar kan ges husrum på kristna lägergårdar. Kanske vore transitboenden det bästa, resonerar flera som Dagen pratat med.

– Boendet kan stå tomt på veckorna. Men vissa helger är det fullbelagt. Eftersom asylprocessen tar tid är det svårt att binda upp sig så länge, säger Henrik Birgersson, föreståndare på Åhus missionsgård.

Gården ägs av kyrkorörelsen Evangelisk luthersk mission (ELM) och används normalt så här års för församlingsläger och konfirmationsresor. Ändå tycker Birgersson att det är vettigt att hjälpa flyktingar med tak över huvudet.

– I stället för tältläger är det bättre att de bor här. Men vi vill inte göra det till någon business, det blir fel för mig. Men kan vi ha ett nollsummespel och ändå hjälpa dem tycker jag det vore bra, säger Henrik Birgersson.

”Vi har hållit på i ett år”

I går diskuterades frågan med Kristianstads kommun. Redan har EFS-gården Åhusgården gett 15 ensamkommande barn bostad. I Örkelljunga – åtta mil därifrån – sker samma sak.

– Vi har en överenskommelse med kommunen om att kunna ta in en familj eller barn om det finns behov. Vi har hållit på i ett år och det har varit väldigt uppskattat. Det blir mer och mer aktuellt nu, säger Tomas Nilsson, föreståndare på Missionsgården Strandhem i Örkelljunga.

Men även om de 70 kristna lägergårdarna skulle bli fullbelagda med flyktingar, är det ändå bara en droppe i havet.

Migrationsverket är på jakt efter 60 000 boendeplatser i hela landet. På flera håll har gymnastiksalar och kontor börjat användas och i fredags startade ytterligare en upphandling av tillfälliga asylboenden.

Fler artiklar för dig