Kristna ledare i USA skeptiska till Obama

Det blev till slut en ganska betryggande seger för Barack Obama. Men enligt Franklin Graham, son till Billy Graham, är valresultatet en katastrof.– USA är på väg mot undergång, säger han till CNN.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Väljarna i delstaterna Maine, Minnesota, Maryland och Washington röstade på tisdagen för att tillåta samkönade äktenskap.

Enligt Franklin Graham innefattar vägen mot undergång bland annat godkännandet av de samkönade äktenskapen.

– Om vi tillåts att vandra den här vägen och i den riktning som den här presidenten vill att vi ska gå tror jag att det innebär fara för oss och den här nationens undergång, sa han.

”Mycket oroade”

Albert Mohler på Southern Baptist Theological Seminary är inte riktigt lika hård i sitt omdöme som Franklin Graham, men han uttrycker ändå en stor besvikelse över valresultatet.

– Vi måste be att Gud omvänder Obamas hjärta i en rad olika frågor, allt från livets okränkbarhet till synen på äktenskap. Vi måste motarbeta hans förslag om preventivmedel i sjukförsäkringen som inkräktar på religionsfriheten. Med tanke på hans första fyra år som president är vi mycket oroade över de kommande fyra åren.

Skillnad på sak och person

Den välkände pastorn och författaren Max Lucado anser där-emot inte att kristna ska ligga sömnlösa över valresultatet.

I en bloggpost på sin egen hemsida skriver Max Lucado att andra kan få vara bittra över partimotsättningar och att andra kan få lägga sin förtröstan på politikerna, men att kristna i stället bör lita på Guds verk.

Teologen Russell D Moore skriver i en kolumn i tidningen Christian Post att han inte håller med Barack Obama på flera viktiga områden, till exempel när det gäller abortfrågan. Men han uppmanar samtidigt kristna amerikaner att göra skillnad på sak och person.

– Låt oss be för att Gud ska välsigna vår president. Vi kan be för att han ska få visdom och hälsa. Vi kan be att Gud ska ge framgång åt hans bra idéer och förändra hans åsikter när det gäller dåliga idéer. Dessutom kan vi lära våra barn att respektera vår president.

Enligt preliminära uppgifter i flera amerikanska tidningar visade vallokalsundersökningar stora skillnader bland religiösa väljare. En klar majoritet av dem som går till religiösa samlingar varje vecka röstade på Mitt Romney medan de som berättade att de besökte religiösa sammankomster då och då, eller aldrig, i stället röstade på Barack Obama.

Många katolska röster

De tidiga vallokalsundersökningarna visade också att Obama förlorade bland de vita evangelikala väljarna, men att han samtidigt fick de flesta av de katolska väljarnas röster.

Liksom för fyra år sedan pekade allt på att Obama även fick en överväldigande majoritet av de judiska rösterna.

Utöver presidentvalet röstade amerikanerna i flera sakfrågor, bland annat om dödsstraffet och om homosexuella ska ha rätt att gifta sig.

Dödsstraffets vara eller icke vara var något som Kaliforniens medborgare fick ta ställning till. De preliminära siffrorna pekade på att delstatens befolkning vill ha kvar dödsstraffet.

Val med religiös koppling

Två andra exempel på val med mer eller mindre tydlig religiös koppling skedde på Hawaii där demokraten Mazie Hirono blev USA:s första buddhist i senaten och demokraten Tulsi Gabbard blev första hindu i kongressen.

Deras partikamrat, Tammy Baldwin från Wisconsin, blev samtidigt den första öppet homosexuella senatorn.

Sämre gick det för republikanerna Richard Mourdock och Todd Akin som fick se sig besegrade i senatsvalen i Indiana respektive Missouri. Båda männen fick tidigare i år tuff kritik för uttalanden om våldtäkter och aborter.

Fakta:

 • John F Kennedy 1961-63 (Demokrat)
 • Lyndon B Johnson 1963-69 (D)
 • Richard Nixon 1969-74 (Republikan)
 • Gerald Ford 1974-77 (R)
 • Jimmy Carter 1977-81 (D)
 • Ronald Reagan 1981-89 (R)
 • George HW Bush 1989-93 (R)
 • Bill Clinton 1993-2001 (D)
 • George W Bush 2001-2009 (R)
 • Barack Obama 2009- (D)
 • (TT)
Annons
Annons