Kristna ledare pekas ut som landsförrädare på blogg

Tusentals personer, varav många inom kyrkans värld, namnges i hotfulla ordalag som landsförrädare på en blogg. Polisen har börjat utreda hoten efter att en anmälan kommit in.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Det kommer en tid när vi kommer att hålla alla bedragare inom makteliten ansvariga och se till att de granskas och får rättmätiga straff." Så står det inledningsvis på en numera nedstängd blogg, som uppmanar människor att själva skicka in förslag på vilka personer ska bör granskas mer noggrant.

Bloggen är starkt invandringkritiskt, och ber alla invandrare att "lämna vårt land".

En lång lista på utpekade förrädare namnges, och det är uppseendeväckande många kristna företrädare som hotas via denna namnpublicering.

Bland de utpekade personerna återfinns flera från Svenska kyrkans ledning, många av dem är mycket väl kända av allmänheten. Även kyrkoledare från andra samfund är med på listan, tillsammans med flera präster och pastorer från olika sammanhang, vissa mer, andra mindre kända.

Dagen har tagit del av listan, och förutom kristna företrädare återfinns bland annat flera författare, forskare och journalister.

Nazistgrupp tros ligga bakom

När Dagens Nyheter rapporterar om bloggen använder de ordet "dödslista" i sin rubrik. De skriver också att i fredags inledde polisen en förundersökning, och att det handlar om hets mot folkgrupp.

– Anmälan har gjorts av en målsägare som själv blivit utsatt. Enligt anmälaren är det en nazistisk ungdomsgrupp som har lagt upp listan, där han fanns med på grund av sin invandrargrund, säger Shari Tingman, utredare på Demokrati- och hatbrottsgruppen vid Stockholmspolisen, till Dagens Nyheter.

Enligt polisen kan även andra typer av brottsrubriceringar vara aktuella. Vem som ligger bakom den hotfulla bloggen är okänt.

Rösta på årets förebild!

Rösta på årets förebild!

  • Micael Grenholm, arbetar ideellt bland tiggare, genom sin organisation Stefanushjälpen.

  • Eivor Nordin, har i 25 år sytt och stickat babykläder till nyblivna mödrar världen över.

  • Kenneth Skoogh, har arrangerat populära hockeyläger där många unga spelare fått höra om Jesus.

  • Mariella Issa, samlar in pengar och hjälper barn, äldre och änkor på plats i det krigsdrabbade Syrien.

Klicka på bilderna för att läsa mer om respektive kandidat.
Annons
Annons
Annons
Annons