Andreas Nielsen: I väntan på mirakel

Att bli hel handlar om att våga släppa det som varit.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

I Johannesevangeliet kapitel fem finns en av de för mig mest fascinerande berättelserna från Jesu tid här på jorden. Vid en pool som hette Betesda låg människor med alla slags sjukdomar. Vid sällsynta tillfällen kom en ängel och rörde upp vattnet och den som först kom i vattnet av de sjuka som låg där blev helad.

En lam man hade legat där 38 år. Det betyder att någon annan hade hunnit före honom varje gång vattnet svallade under dessa år. Det måste ha känts oerhört frustrerande att vänta på att vattnet skulle sättas i rörelse och att racet ner i poolen skulle börja. Är man lam så är det omöjligt att hinna i vattnet först. Kampen känns ojämn och vid varje tillfälle förlorade han mot någon med kanske tandvärk, astma, huvudvärk eller andra sjukdomar som inte påverkar rörligheten.

När Jesus kommer ställer han en oerhört intressant fråga. I den svenska översättningen frågar Jesus mannen om han vill bli frisk, vilket gör att man enkelt kan tro att Jesus bara syftar på att han var lam. Men i den engelska översättningen frågar Jesus: ”Vill du bli HEL?”.

Det är en viktig fråga. Det är som att Jesus inte bara ser till hans oförmåga att röra sig utan till hela honom som människa. Den lame mannen svarar att det inte går för han har ingen som hjälper honom ner i vattnet. Han som är den helande kraften står framför honom och försöker ge honom det han behöver men han argumenterar emot. Kanske för att under dessa 38 år så hade mannen anpassat sina förväntningar till att passa sina omständigheter. För att kunna hantera sin besvikelse av att aldrig hinna i vattnet först.

Jesus helar honom från hans lamhet men frågan Jesus ställde var mycket större. Jesus var inte bara intresserad av att få upp honom på benen utan av att förvandla hans liv. Därför frågar han inte mannen om han vill kunna gå igen utan om mannen vill bli hel. Man kan tycka att det är en konstig fråga Jesus ställer till en lam människa, men ju mer jag tänkt på det ju mer förstår jag frågan. Att bli hel innebar inte bara att han skulle kunna gå igen, det innebar att han var tvungen att släppa alla anledningar till att ligga kvar. Jesus beordrade honom att rulla ihop sin bädd, ta den under armen och lämna poolen där han legat i så många år.

Faktum är att du kan vara HEL även om du väntar på ditt mirakel. Men du kan aldrig leva i det miraklet Gud vill ge dig om du inte är beredd att bli hel. Att bli hel handlar om att våga släppa det som varit. Att våga göra upp med ursäkter och anledningar till att stanna kvar i det som Jesus utmanar dig att lämna för att gå in i en ny framtid som hel.

Att bli hel ställer krav på oss att våga lämna den ibland felaktiga bild av livet och oss själva som vi ­ibland får av vår lamhet, oavsett vilket område av ­livet det handlar om. Därför kan vi med Guds hjälp bli gjorda hela och hela i helhet, även om vi väntar på vårt mirakel.

Annons
Skogsbränderna
Annons