Åsa Molin: Så tränar vi vår andliga hörsel

Det första vi behöver göra är att erkänna vår andliga hörselnedsättning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Min syster Elin och jag har röster som ligger väldigt nära varandra. Inte ens våra föräldrar­ kan alltid avgöra vem det är som ringer om de bara hör rösten. Hur lär man sig att urskilja en röst bland alla stämmor?

Den unika kombinationen av dialekt, röstkvalitet och ljudklang hos en människa gör att vi oftast kan identifiera en röst ganska snabbt. Vi har många ord för att beskriva just någons­ röst, den kan vara till exempel­ knarrig,­ ljuv, gäll, luftig, dov, raspig, skrovlig, monoton, sjungande, intensiv, mild eller pressad.

I dagens bibeltext talar Jesus om sin röst. Han blir anklagad för att inte tala ur skägget ”Om du är Messias, så säg det öppet”. Då svarar Jesus att han redan har sagt det, men de tror det inte. Varför då? Jesus svar är rätt märkligt, han säger att de inte har hört honom därför att de inte tillhör honom!

Kan vad vi hör, eller inte hör, vara kopplat till en relation? Jag vet inte vad ni tycker, men i mina öron låter det besynnerligt. Å andra sidan är det inte ovanligt att två personer eller­ grupper inom församlingen båda menar sig höra från Gud men hör helt olika saker.

Både i kyrkohistorien och i nutid finns det gott om exempel där troende hör två diametralt olika budskap som de är fullt och fast övertygade om är direkt från Gud.

”Vi upplever att Gud manar oss att gå den här vägen.” - ”Vi upplever precis tvärtom att Gud visar oss att gå den här vägen.”

eller ”Jag upplever att Gud klart och tydligt varnar oss från att gå in i detta.” - ”Det var konstigt för jag är helt säker på att Gud uppmanar oss att inte missa denna chans.”

Ja, så står vi där, med ord från Gud mot ord från Gud.

Det första vi behöver göra är att erkänna vår andliga hörselnedsättning. Vi är alla drabbade av hörselskadan som gör att det vi hör alltid är lite burkigt, lite svårt att urskiljda exakt, lite glappigt och svårtytt. Inte på grund av att Gud sluddrar utan på grund av samma livsvillkor som Paulus skriver om i Första Korintierbrevet 13:12. Ännu ser vi i en gåtfull spegelbild, då ska vi se ansikte mot ansikte. Ännu hör vi som med lock för öronen, då ska vi höra mun mot öra.

Jesus säger att hans får lyssnar till hans röst, att han känner dem och att de följer honom. Det verkar vara själva relationen och lydnaden som är vår hörapparat.

Detta att vi är kända av Gud, fyllda av Guds Ande och gör hans vilja så som den är uppenbarad för oss i Bibeln och gestaltad i vår gemenskap. Så övar vi upp vår hörsel.

Till sist: lägg märke till vad Jesus stryker under genom att upprepa. Oavsett om vi tycker att vi kan urskilja Guds röst eller inte just nu så finns det en sak vi kan vara helt och fullt förvissade om: inget eller ingen kan någonsin rycka oss ur Guds hand!

Åsa Molin,
teolog, lärare och författare

Läs fler Inför helgen-krönikor

Alla tidigare artiklar
Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons