En huvudlös tanke av LO

Ingen har någonsin pådyvlat mig en trosuppfattning, skriver Alf Svensson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det är fel att ”pådyvla barn föräldrarnas trosuppfattning”. Det är svårt att bli kvitt, tankemässigt, att LO med en dylik motivering vill förbjuda alla religiösa friskolor.

Det är klart att man inte ska pracka på – en synonym till pådyvla – vare sig barn eller vuxna en trosuppfattning. Det trodde jag att nästan alla var helt överens om.

Själv är jag född i ett enkelt frikyrkokapell. Min far var pingstpastor. Jag har vistats på eller besökt tusentals möten och gudstjänster. Ja, det räcker inte! Söndagsskolan var självklar varje söndag mellan klockan 10 och 11. Mina småskollärarinnor, Maj Blom i Norra Fågelås och Olga Gustavsson i Hillerstorp, började varje skoldag med att trampa den lilla orgeln. Och så sjöng vi ett par psalmversar och ”fröken” bad Fader vår. Ända till och med gymnasiet gällde morgonböner i aulan. Det var förstås under det gamla skolmonopolets dagar.

Men ingen har någonsin pådyvlat mig en trosuppfattning! Jag är däremot mycket tacksam för att i tidiga år ha fått lyssna till berättelserna om Den förlorade sonen och om Den barmhärtige samariten. För att nu enbart nämna två. Och så höra om att vi ska bry oss om varandra och förlåta varandra.

Jo, jag tror att en del barn utsätts för ”pådyvling” Men det vore ju huvudlöst att därför förbjuda alla religiösa friskolor. Förbjud dem som prackar på och uppskatta alla övriga!

Nog minns jag skoldebatterna från 1960- och 70-talen, när Sveriges ledande skolpolitiker hette Stellan Arvidsson, socialisten som ivrade för svensk-östtyska förbindelser. Då när skolan, med DDR som förebild, skulle bli ”objektiv” och (faktiskt!) ”etiskt neutral”. (Tänk att en skoldebatt kan vara så vilsen och korkad!) Det var då debatten om religiösa friskolor flammade upp och gick het. Av synnerligen lättförståeliga skäl.

Kanske kunde LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson erinra sig vad socialdemokratins verkligt store folkbildare, rektorn för den betydelsefulla Brunnsviks folkhögskola, Alf Ahlberg yttrat:

”All vår teknik, vetenskap, organisation, all vår klokskap och allt vårt planerande kommer bara att föra oss allt djupare ner i mörkret, om inte den andliga ordning, som det kristna kulturarvet representerade, kan återuppbyggas.”

Så uttryckte sig denne kunskapsgigant och filosof­. Det är nog mer än vad både ärkebiskop och kyrkoledare skulle orka med i dagens samhälle.

Jo, jag vet mycket väl att ”kristen trosuppfattning” och ”det kristna kulturarvet” inte är detsamma. Men det är mer än obildat att inte inse relationen­.

Annons
Annons
Annons
Annons