I Mellanöstern är respekten för böcker monumental

Roger Mogert verkar mena att människor från andra länder inte kan vara tysta och uppföra sig på ett bibliotek.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

En debatt om bråk på svenska bibliotek har förts under en längre tid. Paulina Neuding, jurist och journalist, har återkommande påpekat hur personal och besökare på bibliotek i Sverige, framför allt i förorter till Stockholm, störts och trakasserats av gäng som härjat i lokalerna. I vissa fall har personalen tvingats kalla in väktare eller helt enkelt stänga biblioteken.

Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert har bemött kritiken med att han anser att vad som i stället borde diskuteras är bibliotekens roll, att det förekommer problem även på bibliotek i innerstan och slutligen att kritiken eller kraven på tysta bibliotek ”är ofta kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt.”

Naturligtvis kan det diskuteras vad bibliotekens roll ska vara. Men Paulina Neudings kritik är bekräftad av både personal och besökare. Att spekulera i eventuella motiv bakom kritiken eller påpeka att det finns problem även på annat håll i stället för att förhålla sig till själva kritiken är inte speciellt produktivt.

Vad Roger Mogert när allt kommer omkring tycks mena är att man inte bör förvänta sig av en viss typ av människor att de ska kunna vara tysta och uppföra sig på ett bibliotek. Speciellt om de råkar komma från någon annanstans än Sverige.

Förhållningssättet som kulturborgarråd Mogert ger uttryck för, är ett av de mest problematiska när det handlar om just integration och mötet mellan olika kulturer eller erfarenheter. Uppfattningen att människor som kommer hit inte har med sig respekt för auktoriteter, studier eller bildning är helt fel.

För studier, bildning, böcker eller lärare är respekten i Mellanöstern och dess närliggande omgivning monumental. Unga människor lär sig att kunskap ska respekteras, att lärare ska respekteras, att böcker ska läsas och att studier ska bedrivas under disciplinerade former så att inge blir störd av någon annan.

Det är snarare så att de som kommer till Sverige har en mycket större respekt för bibliotek, lärare eller andra auktoriteter än vad som kan anses vara normerande i Sverige. ”Du-reformen” nådde aldrig Mellanöstern. För de unga män som kommit till Sverige utan sina föräldrar och är bortkopplade från den naturliga sociala reglering de är vana vid är behovet av tydliga regler naturligtvis större än någonsin.

Varje människa som kommer hit och som inte får klara och tydliga direktiv för vad som gäller i Sverige utsätts naturligtvis för helt orimlig stress. Framför allt ges ungdomar som är vana vid att omgärdas av strama sociala nätverk och tydliga hierarkier ingen möjlighet till att slappna av och finna sin plats när de som bör vägleda dem i stället sviker dem genom att blunda för deras behov.

Det om något är laddat med ”en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt”.

Annons
Skogsbränderna
Annons