Nuri Kino: Förföljelsen som glömdes bort

Man hittar på en historia, man får kristna slaktade, man får mer makt, man får mer pengar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Den 7 september publicerade jag en text på min Facebooksida om en historisk händelse i Turkiet, vilken var förödande för dess kristna och judiska befolkning, i synnerhet för den med grekiskt ursprung. Jag berättade om en massaker som inträffade­ den 6–7 september 1955.

Det tog inte många minuter innan jag fick ett meddelande från en turkisk skribent som jag lärde känna för några år sedan. Jag har alltid haft respekt för hennes arbete för minoriteter, kvinnor och rörelsehindrade. Hon skrev med versaler och utropstecken att hon nu hade tappat förtroendet för mig. Hon ansåg att jag bidrog till att mitt födelse­land fick ett sämre rykte. Efter att vi skickat sms fram och tillbaka i ungefär en kvart gav hon med sig och skrev att jag hade rätt, att vi måste förhålla oss till fakta och att dessa inte alltid finns i historieböckerna.

När Adnan Menderes blev premiärminister 1950 ville han islamisera Turkiet. Den 3 september 1955 skulle turkiska studenter spränga det turkiska konsulatet i Grekland som låg i det hus där Turkiets landsfader Kemal Atatürk föddes. Detta ska ha varit planerat av regeringen Menderes och skulle sedan skyllas på grekerna.

Bomben detonerade aldrig, men turkiska medier skrev ändå att så hade skett. I artiklar uppmanade man till Jihad mot ickemuslimer.

Istanbulpogromen utlöstes av den falska nyheten att Mustafa Kemal Atatürks födelsehus i Thessaloniki i Grekland hade bombats. Alla fördämningar brast.

På bara några timmar lyckades en mobb i Istanbul förstöra över 4 000 grekiskägda affärer, över 1 000 grekiska hem, 110 hotell, 27 apotek, 23 skolor, 21 fabriker, 3 kloster och 78 av stadens 81 grekisk-ortodoxa kyrkor.

Grekiska kvinnor våldtogs, grekiska män (många av dem präster) torterades och omskars på gatorna, 16 präster dödades.

Ett av vittnena till brutaliteten var James Bond-författaren Ian Fleming, som då var journalist på London Sunday Times. Hans och andra journalisters artiklar beskriver en hårresande brutalitet. En 75-årig präst kläddes av naken, bands vid bakdelen av en bil och drogs bakom den genom Istanbuls gator medan man skrek islamistiska slagord. En annan präst fick både hår och skägg bortslitet. 100 000 greker antingen flydde eller deporterades.

Min pappa, som då var en ung man på 17 år, var den som berättade detta för mig. Senare gjorde jag egna efterforskningar. Istanbulpogromen inträffade inte långt efter att morfar drogs efter en häst i 8 mil, falskeligen­ anklagad för separatism. Det skedde inte så långt efter folkmordet 1915, som nästan helt utplånade min släkt.

Vi har i modern tid sett detta syndabockstrick användas i Irak, Nigeria, Egypten och Syrien. Man hittar på en historia, man får kristna slaktade, man får mer makt, man får mer pengar. Och alldeles för ofta göms det undan för allmänheten i form av dagsfärsk manipulation av sanningen och i historie­reviderade böcker.

Läs fler texter av Nuri Kino här.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons