Sluta hata – börja älska

Handskarna är avtagna, alla vapen är tillåtna och det finns inga domare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Människor har alltid varit oförskämda mot varandra. Med de sociala mediernas framväxt har vi nått en helt ny nivå. Det man skämdes för att säga till varandra öga mot öga kan nu enkelt läggas ut på Facebook eller Twitter eller skrivas anonymt på en blogg eller en diskussionssajt.

Varför är vi så elaka i dag? Kanske har vi sett för många hätska politiska debatter i tv eller läst för många hatiska angrepp på nätet. Kanske har all sådan förgiftad kommunikation gjort oss okänsliga. Och tyvärr är inte kristna immuna mot denna epidemi. Ibland är vi precis lika elaka som alla andra, möjligen minus svordomarna.

Det finns inte längre några regler för hur diskussioner ska gå till. Handskarna är a­vtagna, alla vapen är tillåtna och det finns inga domare. Det är helt enkelt fritt fram.

Den moderna pente­kostala rörelsens fader, William Seymour, visste att det finns ett direkt samband mellan hur mycket av den helige Ande vi har i våra liv och hur vi behandlar våra medmänniskor. Han sa:” Pingstens kraft är inte bara mer av Guds kärlek. Om den inte leder till mer kärlek är den en bluff.”

Vad vi behöver i dag i kyrkan är mer genuin kärlek. Här är fem steg om du vill få till stånd en pånyttfödelse i ditt hjärta:

Gör dig av med alla tankar på att det finns sådant som är oförlåtligt. Det främsta skälet till hat och ilska i hjärtat är att människor inte har förlåtit dem som sårat dem. Att bära agg är inte bara farligt för din hälsa. Det förgiftar också andras tillvaro.

Sök helande från övergrepp i det förgångna. Många går till verbal attack därför att de själva tidigare har utsatts för övergrepp, mobbning, förkastelse och dom. Det kretsloppet går att bryta med Jesu hjälp. Låt honom lära dig hur du ska älska andra, även om ingen i ditt förflutna hade den förmågan.

Bestäm dig för att fasta från negativa ord. Att fasta genom att avstå från godis, kolhydrater och proteiner i tre veckor ändrar inte ditt inre om du klagar, kritiserar och spyr ut hatfulla ord varje dag.

Sluta puckla på kyrkan. Allt fler kristna tar avstånd från kyrkan därför att de blivit sårade av en pastor eller av ett syskon i tron. En del av dem känner sig kallade att vädra sin ilska i offentligheten. Men att kritisera kyrkan leder inte till något gott utan bara till att avståndet till Gud och hans försonande kraft växer. Gud älskar kyrkan med alla dess brister och det ska också vi göra.

Låt Gud stretcha din kärlek. Om vi vill älska våra medmänniskor som Gud älskar dem måste vi sträcka ut vår kärlek till max. Att stretcha gör ont – men på ett bra sätt.

Gud vill plantera sitt eget hjärta inne i oss men det är inte möjligt förrän vi gjort oss av med varje hatisk attityd. När Guds kärlek får invadera de platser inom oss som vi har stängt kan den förändra en bitter, arg och cynisk kritiker till en snäll, vänlig och tillgiven människoälskare.

Annons
Annons