Vem har din djupaste lojalitet?

När vi står där i korsningen finns det ingen tredje väg. Inte ens i landet lagom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

När jag arbetade som bibellärare på Liljeholmens folkhögskola kom min kollega Kalle en dag med en stor svart bok. Den var på engelska och om man översatte titeln på boken så blev det ”Alla de svåraste texterna i Bibeln – tolkningar genom tiderna”. Det var en mycket användbar bok, speciellt när kursdeltagarna kom med riktigt svåra detaljfrågor som jag inte hade en susning om.”Kolla i stora svarta!” sa jag bara. Och antingen letade de upp svaret, eller så insåg de plötsligt att det kanske inte var en så livsviktig fråga när det väl kom till kritan.

Dagens text fanns definitivt med i stora svarta boken. Det är en klurig text. Uppmuntrar Jesus oss att vara ohederliga? Säger Jesus att människor som inte är troende beter sig klokare än de som är det?

Låt oss ta det från början. Vi har en man som fått ansvar att ta hand om en rik mans pengar. Han verkar inte lyckas så bra med det utan anklagas för att förskingra dem. Ordet som används för att beskriva vad han har gjort är detsamma som i liknelsen om den förlorade sonen kapitlet innan – han har försnillat och slösat bort pengarna utan eftertanke. Och nu står han där med skägget i brevlådan. Men inte så länge, för han kommer på en idé. Han skall se till att de som är skyldiga den rike mannen pengar kommer i tacksamhetsskuld till honom själv. Vilken genial plan! Lura sin arbetsgivare!

Då säger Herren... . vänta här nu, vilken herre? Är det Jesus eller är det den rike mannen? Därom tvista de lärde. Personligen tror jag att det är den rike mannen, men oavsett vem det är så är den personen mäkta imponerad av förvaltaren som varit oärlig. Bra att du använde den ohederlige mammon att skaffa vänner med! Vad är det för etik?

Hela Lukas 16 handlar om pengar. Om pengars makt. Och om hur man kan avväpna pengarna deras makt genom att inte vara lojal till mammon. Genom att inte vara styrd av pengar eller låta sig hotas av att förlora pengar. Själva knäckfrågan är lojaliteten. Vem är vi ytterst och djupast lojala med? Vem litar vi mest på? Vem väljer vi att vara trofasta mot om vi hamnar i en livsavgörande t-korsning? Ingen kan gå åt båda hållen samtidigt säger Jesus. Antingen kommer vi att tjäna Gud eller mammon. När vi står där i korsningen finns det ingen tredje väg. Inte ens i landet lagom.

Även om det är mycket förvaltaren verkar ha fått om bakfoten så är det åtminstone ett korn av sanning han har fått tag i. Att mammon är ohederlig, som han själv. Tjuven känner en tjuv, som vargen känner en varg. Och därför är det aldrig värt att vara lojal med mammon, man blir alltid sviken. Bättre då att använda sina pengar till att försöka få vänner. Förhoppningsvis kommer de inte att svika dig på samma sätt.

Dagens text är en exegetiskt svår nöt att knäcka, men ändå är det inte på långa vägar det svåraste med den här texten. Den besvärligaste frågan går inte att slå upp i något uppslagsverk. För om det är sant att alla tjänar någon eller något blir frågan till oss, både som individer och som kyrka – vem tjänar vi?

Åsa Molin, teolog, lärare och författare

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons