Anyuru tecknar mångbottnad historia

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”

(Norstedts)

Att läsa Johannes Anyurus bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar samtidigt som vansinnesdådet i Stockholm precis inträffat är en märklig känsla. Det är inte längre möjligt att läsa boken på samma sätt som innan. Ändå har attentaten och hatbrotten varit legio så gott som varje månad. Den här gången kom allt bara så mycket närmare. Ändå sker galenskapen i en guds namn och det är en skam att så sker. Nyligen också morden på hundratals kopter i Egypten. Ibland känns det som om de fasansfulla brotten äger rum hela tiden.

Anyurus bok handlar till en början om ett attentat i Göteborg. En terroristgrupp, Daesh (IS) anser sig, som brukligt är bland terrorister, ha rätt att döda besinningslöst. En författare uppsöks ett par år senare av en kvinna som bland andra låg bakom det attentatet. Numera sitter hon inlåst på en rättspsykiatrisk klinik. Delar av blodbadet, inbillar hon sig, förhindrar hon genom att viska: ”Lyssna på mig. Jag tror inte att vi ska vara här. Det var inte hit vi skulle.”

Författaren som lever med sin familj när drömmar om att flytta till Canada. Tillvaron i Sverige har blivit allt svårare att hantera för dem som troende muslimer. De placeras i speciella reservat, då våldet ökat och oron runtom i landet har vuxit bland de andra i befolkningen.

Det är en mångbottnad historia som Anyuru berättar. Den griper tag i en som medmänniska och som läsare inser jag att så här får det bara inte bli i framtiden. Vi måste få leva tillsammans oavsett var vi kommer ifrån, eller vilken tro eller livsåskådning vi har.

Anyurus bok ger insikter och försvarar oss som en hel mänsklighet. Det måste bara vara möjligt att hitta rätt i en värld full av längtande människor. Det är inte religionerna som splittrar oss utan missbruket av tron. När fanatiska människor sätter sig över hur de allra flesta av oss andra vill leva. Det vill säga i fred och frihet.

Annons
Annons