Dagen tar över tidskriften NOD

Den teologiska kulturtidsskriften NOD kommer från och med augusti att ges ut av Dagen. David Nyström heter den tillträdande redaktören och målet är att tidskriften ska breddas och vässas, men att NOD:s unika tilltal ska bestå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Under en längre tid har samtal förts mellan tidningen Dagen och Örebro teologiska högskola gällande tidsskriften NOD. Nu är det officiellt att Dagen från och med augusti tar över driften av magasinet.

– NOD är en fantastisk kulturtidskrift för samtidsanalys från ett kristet perspektiv och vi är glada över att kunna driva den vidare, säger Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.

– Vår ambition är att NOD ska behålla sitt unika anslag och jag tror och hoppas att många fler får upp ögonen för detta magasin. Särskilt den som är intresserad av djupare analyser av den tid vi lever i, fortsätter hon.

Tidskriften NOD såg dagens ljus 2004 och är ursprungligen en vidareutveckling av ett nyhetsbrev som sedan 1990 getts ut av Forum för tro, kultur och samhälle. Forumet hade sin bas på Örebro teologiska högskola.

Innehållet i NOD har bland annat formats av Pekka Mellergård och Lasse Johansson. Duon kommer åtminstonde till en början att finnas med i det nya redaktionsråd som nu formats.

– Det har varit spännande år. Det jag tar med mig är att det faktiskt går att slå broar mellan samhälle och kristen tro på ett sådant sätt att det väcker gensvar både i lokala församlingar och på kulturredaktioner på de stora tidningarna, säger Lasse Johansson.

Hur ser du på framtiden för NOD nu när Dagen tar över?

– Jag tycker att det känns löftes­rikt, det finns goda förutsättningar med de personer som nu är indragna och de som kan komma att ansluta.

I det nya redaktionsrådets finns ett flertal namnkunniga teologer och skribenter med, så som Joel Halldorf, Fredrik Wenell, Åsa Molin, Maria Ledstam, Andreas Nordlander, Morten Sager, Stefan Lindholm och Elisabeth Sandlund.

Tillträdande redaktören David Nyström känner sig förväntansfull inför det nya uppdraget.

– Det känns bra. Vi har kommit igång lite grann. Bland annat genom det här fasta redaktionsrådet.

Vilken är din erfarenhet av NOD?

– Jag har kommit i kontakt med tidsskriften genom Örebro teologiska högskola, där jag undervisat några gånger, och alltid tyckt väldigt mycket om den. NOD har en samtalande karaktär som inte minst behövs i en tid där allt blir mer och mer polariserat.

Hur ser din egen bakgrund ut?

– Jag är disputerad kyrkohistoriker och vikarierar just nu som lektor i Nya testamentet vid Uppsala universitet. I NOD blir min roll framför allt att vara redaktör. Att styra upp hela redaktionen, diskutera artiklar och skribenter och knyta ihop numret.

I juni kommer sista numret med den tidigare redaktionen, med temat ”Tro efter Trump”. I augusti kommer första numret av nya NOD, som följer med Dagen och kommer att ha temat ”Att vara människa”.

Hur kommer NOD att förändras?

– Vi vill nå lite bredare. Vi vill bevara tidsskriftens röst och tilltal, men samtidigt utveckla och bredda den. Vi är jättetacksamma att kunna ta över stafettpinnen efter den goda grund Lasse, Pekka och andra byggt upp, säger David Nyström.

Besök NOD:s hemsida här.

Annons
Annons