En klassisk kamp mellan ont och gott

Mattias Lönnebo”Kanariefågeln och fladder- musen”(Pythia Publishing)

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Med Amsalor och draken” (2011) klev Mattias Lönnebo (ja, det är biskop Martin Lönnebos son) in som en ny spännande röst i fantasygenren. Den fristående uppföljaren heter ”Kanariefågeln och fladdermusen” och är ännu ett äventyr för syskonen Gabriel och Eva. Likt syskonen i Narnia får de besöka en annan värld och kommer att spela en betydande roll för det goda i den världen.

Kungadottern Iba blir kidnappad av den ickemänskliga varelsen Gan. Till en början framstår han som en ung pojke men det döljer sig något mörkare i hans gestalt. Iba förs till vampyrfursten Jupiton och hans förhoppning är att hon ska vilja bli som dem. Kung Nasur ger trollkarlen Sartek och dryaden Molnlätt uppdrag att hitta hans dotter. De behöver hjälp av syskonen Gabriel och Eva som via en kanariefågel och en fladdermus anar att Tabor-världen söker dem.

”Kanariefågeln och fladder­musen”är en härlig fantasyberättelse som bör tilltala både vana och ovana läsare av genren. Det är en klassisk kamp mellan ondskan och godheten där människor och övernaturliga varelser går sida vid sida och utgången är långt ifrån given.

Boken är spännande och precis så lagom läskig att både yngre och äldre kan känna sig hemma i den och trots den mörka framsidan är det en berättelse där hoppet är starkt framträdande. Några riktigt bra karaktärer där särskilt den flerbottnade vampyrpojken Gan sticker ut bidrar till att jag inte skulle tveka att läsa fler böcker kopplade till Tabor.

Annons
Skogsbränderna
Annons