Gospelprojekt ska få fart på Gnosjö

I dagarna har Gnosjö fin­besök av fyra amerikanska gospel­artister som tillsammans med den lokala kören Gnosjö Gospel ska få hela bygden att svänga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Körverksamheter har länge gått på sparlåga inom frikyrkan, och kanske just därför blir Gnosjö Gospel ett sådant härligt lysande undantag. Kören har 80 inskrivna deltagare som träffas varje vecka.

– Det är en glädjesaga som är sann, säger körledaren Joakim Adriansson och ler med hela ansiktet.

Joakim och hustrun Matilda flyttade till Gnosjö för fyra år sedan efter att ha bott många år i Värmland. Han hade utbildat sig inom musik och varit körledare i ett femtontal år, och efter flytten till Gnosjö växte abstinensen. Kanske kunde han nätverka i trakten och hitta underlag till en ny kör?

– Traditionen med körsång har ju historiskt sett varit jättestor, så jag bestämde mig för att satsa, berättar Joakim.

Det var i januari 2014. Joakim gjorde en öppen inbjudan i lokalmedia och via sociala medier att den som var intresserad av att gå med i en gospelkör var välkommen till Pingstkyrkan. Utan att riktigt våga tro på gensvar gick han och ställde upp några stolar på estraden den annonserade kvällen.

– Jag tänkte att kommer det 15 så är det fantastiskt …

Men redan halv sju började det rycka i kyrkdörren där nere som ännu inte var upplåst. Joakim gick och öppnade, och där i dörren blev han kvar tills klockan var fem över sju. Då hade 67 personer tagit plats på estraden och stolarna räckte inte till på långa vägar.

– Alla tittade på mig och jag på dem, pulsen steg och svetten rann …

Joakim skrattar.

– Den helige Ande hade förberett detta. Gnosjö behövde en körledare och jag behövde en kör!

Nu är Gnosjö Gospel inne på sitt tredje år, en ekumenisk kör som lyder under Gnosjö Kristna Råd och som har medlemmar från alla lokala församlingar. Varje termin medverkar man i gudstjänster i de olika kyrkorna eftersom det är en del av körens målsättning att faktiskt vara en församlingskör.

– Sen har vi också blivit lite av bygdens kör vilket vi sätter högt värde på, berättar Joakim.

Man sjunger på julskyltningar, inviger museum och sätter guldkant på lokala arrangemang av olika slag.

Och just den lokala anknytningen, att man faktiskt är en kör som inte håller sig inom kyrkans fyra väggar utan betjänar hela bygden, var en bärande faktor när man ansökte om bidrag hos Leader Västra Småland för att utveckla kören till en ny nivå.

Och bidrag fick man – hela 1,1 miljon kronor. Första delmålet av ”Gnosjö Gospel Next Level” genomförs nu i dagarna då man fått besök av de amerikanska gospelartisterna Neicy Robertson, Cinque Cular, Rodney Jones Jr och Titus Robertson.

Förutom att artisterna ska framträda tillsammans med Gnosjö Gospel i en stor konsert i Töllstorpshallen, Gnosjö, nu på lördag så besöker man också både den lokala högstadieskolan och gymnasieskolan för att ge workshops i gospel.

– De kommer att berätta om den afroamerikanska traditionen och hur gospeln kom till och sedan ska de sjunga med eleverna, berättar Joakim.

Rektorn var mycket positiv inför besöket och föreslog att man särskilt skulle inrikta sig på en grupp av elever som har svårt att nå kunskapsmålen.

– Och det känns helt fantastiskt att vi får vara med och stärka självkänslan hos dem genom musiken. Att vi kan få vara med och berika tryggheten både hos individen och gruppen, säger Joakim.

Delmål två i projektet är en studieresa till gospelns hemstad Chicago som kören kommer att genomföra i oktober. Där väntar ett gediget program under en veckas tid för att lära känna gospelns rötter.

– Vår förhoppning är att den här resan ska göra att gospelmusiken ännu mer kryper under skinnet på oss. Gospeln i de svarta kyrkorna är ju en livsstil, det är sånger som fötts i kamp och sorg när man stått där och lämnat all sin smärta till Gud mitt i sången. Jag hoppas att hela kören ska uppleva äktheten i det. Att det bär och går på djupet, säger Joakim.

– Sen tror jag också att resan kommer att utmana vår svenska stelhet så att den luckras upp. Och att gemenskapen mellan oss kommer att stärkas, säger Cecilia Ideskog, en av körens medlemmar.

Men redan nu har gemenskapen i kören stärkts betydligt genom de olika arbetsgrupper som formats i anslutning till projektet.

– Det är en otroligt härlig gemenskap, en enorm arbetsvillighet och glädje, säger Cecilia.

Som tredje och sista delmål kommer Gnosjö Gospel att genomföra två julkonserter i Töllstorpshallen. Och därvidlag hoppas och tror man att man ska ha uppnått det övergripande målet för hela projektet ”Gnosjö Gospel Next Level” – att nå ut till totalt 4 000 besökare samtidigt som man ger näring och växtkraft till en kör­gemenskap som uppstått i Gnosjö så att den inte upplöses under överskådlig tid.

Riktade EU-medel som går till att stärka en gospelkör så att den kan sprida det goda och glada budskapet i hela sitt närområde?

– Ja det kanske kan vara en utvecklingsmöjlighet för fler kyrkor att se över, säger Joakim Adriansson.

Fakta: Gnosjö Gospel

Den ekumeniska gospelkören har 80 medlemmar där den yngsta deltagaren är 14 år och äldsta 70+.

Annons
Annons