Härligt tryck när Frizonfestivalen drog igång igen

Årets Frizon erbjuder som vanligt en blandning av allt. Men det är gudstjänsten och bönen som står i centrum. "Här blir man accepterad för den man är" är ett återkommande vittnesbörd

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

I går drog årets upplaga av Frizon i gång. Det var arbete in i det sista för att få allt på plats. Två av dem som gör årets festival möjlig är Antonia Fansson, 21, från Värnamo och Andrea Andersson, 26, Skövde.

Med en skruvdragare i högsta hugg ser de till att festivalområdets vägskyltar pekar i rätt riktining.

– Det är fix in i det sista, säger Antonia.

"Annan trygghet än på andra festivaler"

Båda är överens om vilken unik ställning Frizon har bland sommarsveriges festivaler.

– Här finns en annan trygghet än på andra festivaler. Man blir accepterad för den man är och man får vara sig själv. Det finns både konserter och gudstjänster och allt är öppet för alla, säger Andrea.

Som festivalbesökare är det svårt att inte komma i kontakt med festivalbyråns Hannes Wreeby. Han är en av dem som arbetar på Frizons sambandscentral – festvalens hjärta.

– Det är ett gött tryck så här långt, säger han.

"Gud kan förändra musikbranchen"

Årets Frizon erbjuder ett brett utbud av artister. Både kända och okända. Bland de tyngre namnen återfinns Sebastian Stakset, vars omvändelse inte undgått någon i kristensverige, och Peg Parnevik, som slog igenom med låten "Ain''t no Saint". Båda två spelar på festivalens stora scen, Magasinet, klockan halv ett på natten.

Både kristna och sekulära artister

Mattias Frändå är Frizons artistbokare. Han räds inte att boka både kristna och sekulära artister.

– Vi vill få in det vardagliga. Kristna får lyssna på samma musik som alla andra. Det är inget fel med att dansa till Peg Parnevik bara för att man är kristen.

– Sedan tror vi att Gud är så stor att han kan göra avtryck i musikbranschen, säger han och berättar om rapparen Niello, som spelade förra året och är tillbaka igen i år.

– Han och hans DJ råkade hamna i bönetältet. Där blev hans DJ botad från sin ångest och sedan gör de ett podcast-avsnitt om Frizon. Fantastiskt!

Gudstjänsten i centrum

Gudstjänsten och bönen är hjärtat och kärnan på Frizon. I festivalens bönetält pågår en så gott som ständig bön och lovsång. I Ladan firas gudstjänst varje kväll.

Nytt för i år är konceptet Worship Night. Varje kväll klockan 23 bjuds deltagarna in till olika lovsångsakter. Där finns det möjlighet att böja knä inför ett kors, tända ljus och få förbön.

Under torsdagskvällen spelade lovsångsgruppen Stighult. Med sin stillsamma, nakna och repetitiva lovsång och bibelinspirerade texter leder de in de församlade i bön.

På fredagkvällen är det Hope For This Nation's tur att ta över Ladans scen, och på lördagen kör Hillsong Stockholm.

Uppåt två tusen besökare väntas under årets Frizon, som har temat Hem och pågår till söndag.

Annons
Skogsbränderna
Annons