Josefina Gniste vill att lovsången ska förena alla generationer

NYHEM. Nya sånger till Jesus fyller Nyhemshallen. Omkring 70 lovsångare och musiker i olika åldrar leder tusentals pingstvänner i tillbedjan under veckan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Jag längtar efter lovsång där alla generationer kan vara tillsammans, säger Josefina Gniste, lovsångsledare på Nyhemsveckan.

De senaste åren har det skrivits nya svenska lovsånger inom pingströrelsen igen. För någon månad sedan släpptes ett andra album – ”Vi vill följa dig” – med 13 nya sånger. Nyhemsveckan utanför Jönköping är självklart ett tillfälle att också sjunga in de nya sångerna med många människor från olika håll i landet samlade.

På midsommardagens eftermiddag får besökarna dessutom veta mer om hur de olika låtarna kommit till vid en stor releasefest för den nya lovsångsskivan, där ett antal av Sveriges bästa lovsångsledare medverkar.

Sjunger och dansar med unga och gamla

I inledningen av konferensen sjunger, dansar och lovprisar Josefina Gniste tillsammans med både yngre och äldre inför och efter bibelundervisningen.

Det är högt tryck på musiken, men ibland också lugnare tongångar. I år är det åtta team som tar sig an lovsången för vuxna, barn och ungdomar på olika plattformar på Nyhemsområdet.

– Jag tror att vi är skapade för att tillbe. Det ligger djupt i oss att vi vill tillbe vår skapare, säger Josefina Gniste.

”Lovsången varit en splittrande fråga”

Hon konstaterar med sorg att lovsången ibland har blivit en splittrande fråga mellan generationer i församlingar. Men tycker sig se en positiv trend som går åt andra hållet.

– Min stora hjärtefråga är att lovsången ska få ena generationerna. Att man står där som mor- och farföräldrar och ser sina barn och barnbarn lovsjunga. Att vi får stå tillsammans inför Gud. Och att vi sätter fokus högre än tycke och smak, och funderar över funktionen av lovsången, säger Josefina Gniste.

Alla jobbar tillsammans

Nyhemsveckan är ett viktigt tillfälle att sjunga tillsammans. Här anordnas också nätverksträffar för lovsångsledare, liksom det arbetas för att musiken ska bli ett team ihop med ljudtekniker, gudstjänstledare och pastorer, där alla jobbar tillsammans.

Josefina Gniste säger att hon gärna blandar stilar. Hon är glad över hundra år gamla psalmer och Segertonsånger om Guds nåd och trofasthet, men menar att det också behöver skrivas nytt.

– Det gäller att hitta hjärtat i det, och att sångerna har något att säga till vår tid.

Sent på midsommaraftonens kväll anordnas också en lovsångskonsert på Nyhemsområdet med australiensiska Planet­shakers.

 

Annons
Annons