Kultur

Läsarpodden om Jayne Svenungssons teologi

I senaste avsnittet av ”Läsarpodden” tittar Joel Halldorf och Patrik Hagman närmare på Jayne Svenungssons teologiska profil och hittar en samhällstillvänd teolog i dialog med kontinentala tänkare.

Lyssna på podden:

Joel Halldorf och Patrik Hagman befann sig på Bokmässan när de fick nyheten om att Jayne Svenungsson skulle bli en av de aderton.

– Vid Svenska kyrkans scen hördes ett glatt sorl. Jag har inte mött någon som inte tycker bra om Jayne Svenungsson, säger Halldorf.

– Ja, många av oss kände också att det här var ett erkännande för teologin som fack, kompletterar Hagman.

Men vem är hon? I intervjuer har Jayne Svenungsson berättat att hon växte upp i ett medelklasshem där den kristna tron inte praktiserades. Ändå hittade hon kyrkan och började sedan läsa teologi, filosofi och idéhistoria vid Göteborgs universitet.

I dag är Jayne Svenungsson professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och en internationellt verksam forskare, influerad av framför allt franska och tyska tänkare.

Svenungsson disputerade 2004 med avhandlingen ”Guds återkomst – en studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi” där hon frågar sig vilket utrymme det finns att tala om Gud i den samtida filosofin. Halldorf och Hagman noterar att Jayne Svenungsson inte ger några anspråk företräde, utan alltid väger positioner mot varandra.

– Jayne stannar kvar i det öppna landskapet där allt är tolkningsbart, sammanfattar Hagman.

Tio år efter sin avhandling, publicerade Jayne Svenungsson ”Den gudomliga historien. Profetism, messianism och andens utveckling” som i stor utsträckning är ett försvar av den västerländska, liberala demokratin.

Patrik Hagman imponeras av hur inläst Svenungsson är och spårar den franska filosofen Derrida, som är känd för att vara en svår tänkare, som en gemensam nämnare mellan hennes två böcker.

I Jayne Samuelsson ser Halldorf och Hagman en teolog som ständigt är i dialog med den aktuella filosofiska debatten, men som också arbetat historiskt med att förstå den västerländska idéhistorien. När hon 2004 tilldelades Per Beskows pris efterfrågade hon en samhällstillvänd teologi som kan vara en röst i offentligheten. I och med Svenungssons eget inträde i Akademien får teologin just en sådan röst.

Lyssna på alla tidigare avsnitt av Läsarpodden på Dagen.se

Lyssna på alla avsnitt av Läsarpodden via Itunes. 

Fler artiklar för dig