Trons hjältar porträtteras i ny utställning

Teologen John Stott som en skimrande fjäder. Pingstledaren Lewi Pethrus som en planka flytande på vattnet.
I en ambitiös fotoutställning blir kristna ledare och trosvittnen skildrade på ett nytt sätt.
Fotografen Lars Sjöberg hoppas att det ska förändra liv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Vi vet hur de ser ut på bild, kristna personligheter som Lewi Pethrus, Dag Hammarskjöld och Linda Sandell. Men på de 30 fotografier som hänger inramade i svart ram i Betelkyrkan i Örebro finns inga ansiktsdrag att identifiera, fotografen Lars Sjöberg har i stället försökt att fånga deras liv med hjälp av symboler. Att se bilderna är därför på flera plan en utmaning, man får grubbla och fundera: Vad hade egentligen Pethrus med en planka att göra?

Men Lars Sjöberg hoppas att utställningen inte bara ska vara ett intellektuellt pussel, det vik­tiga för honom är att nå djupare,­ in i hjärtat.

–  Jag hoppas att betraktaren­ ska kunna fyllas av samma känsla av helighet som jag upplevt, säger han.

Lars Sjöberg har under hela sitt liv älskat bilder och fotografering har varit en stor passion, även om han aldrig arbe­tat som fotograf. Många har sett hans bilder i Pilgrim, som han varit med om att bildsätta ända sedan tidskriften grundades. Den här utställningen, som han gett namnet ”Som frön i vinden”, är dock mycket ambitiösare än något han skapat tidi­gare.

Allt började när Lars Sjöberg­ läste Peter och Joel Halldorfs ”Trons vittnen”. I den boken skildras 300 livsöden, där samsas ortodoxa och katoliker, lutheraner och pingstvänner, från hela kyrkans långa historia. Denna sky av vittnen berättar om det kristna livets kamp och lidande, men också om framgång och segrar.

– Det tog tag i mig att läsa om de livsval dessa människor hade gjort. Det blev så klart för mig att vi bara har ett liv, och det är så oerhört viktigt vad vi gör av det, säger han.

För honom blev mötet med alla dessa kristna vittnen livsförvandlande. Han kände också att detta var något som han ville att fler skulle få uppleva, denna känsla av helighet.

–  Jag är en person som tänker mycket i bilder, och jag började­ fundera hur man skulle kunna skildra de här personerna. Där föddes projektet, säger han.

När han började att skissa på genomförandet insåg han att det skulle vara svårt att finansiera satsningen ensam. Han har därför sökt och fått stöd från Nathan­ Söderbloms minnesfond, och från studieförbunden Bilda och Sensus.

–  Det är ett ekumeniskt projekt så därför är jag glad för att stödet kommer från flera håll.

Själva arbetet med bilderna­ har pågått under ett års tid. Några bilder hade han sedan tidigare­, men de flesta har han arbetat fram. Totalt har han skapat­ 60 bilder.

– Jag är försiktig med att säga att en bild är inspirerad av Gud, det är så stora ord, men vid vissa­ tillfällen har jag känt att någon­ varit med i skapandet. Och då blir det ofta fantastiskt bra, säger­ han.

Han har medvetet försökt att få balans i utställningen. Därför var det viktigt att få med både män och kvinnor, och personer från många olika sammanhang.

–  Men några favoriter var självklara från början, som C. S.­ Lewis och Thomas Merton,­ sä­ger­­ han.

I en del av bilderna är symboliken relativt enkel att tolka om man känner till något om personerna. Teologen John Stott var till exempel en hängiven ornitolog. Andra är svårare, som Lewi Pethrus och plankan i tunnan.

–  Per Olov Enquists bok ”Lewis resa” är en av de mest fantastiska böcker­ som jag läst. Där berättas att Lewi Pethrus vid ett tillfälle fick frågan om hur han såg på sig själv och sin roll i pingst­rörelsen. Pethrus svarade att förr i tiden, när bönderna körde­ ut vatten till korna på åkrarna, så la de en planka i tunnan för att det inte skulle skvimpa över. Och han såg sig som den plankan i pingst. Han ville alltså lugna­ ner det ibland, säger Lars Sjöberg.

När detta skrivs är utställningen i Betelkyrkan över. Bilderna kommer senare att visas bland annat i Norge, på konferensgården Voksenåsen, och i Örebro. Lars Sjöberg hoppas dock att ”Som frön i vinden” ska få besöka ännu fler städer och kyrkor.

Kanske kan utställningen också öppna för foto­grafi i kyrkan, en konstform som inte är så vanlig där.

– Jag tror att fotografi har samma möjligheter som and­ra­ ­konstformer om för-­utsättningarna är de rätta. Men det är vanskligt att skapa kristen konst, den blir så lätt övertydlig,­ och det är jag känslig för. Jag vill mer att budskapet ska komma smygande lite från sidan och väcka en tanke. Jag vill bevara mystiken i min konst.

60

Så många bilder har fotografen Lars Sjöberg skapat till utställningen ”Som frön i vinden”.

Annons
Pastorn funnen död
Annons