Kyrka i Alabama får starta egen poliskår efter attentat

Församlingen Briarwood Presbyterian Church i delstaten Alabama blir förmodligen först i USA att bilda sin egen säkerhetsstyrka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Attentat riktade mot skolor och andra offentliga institutioner, även mot kyrkor, är inte ovanligt i USA. En församling i delstaten Alabama är angelägen om att ha ett så bra skydd som möjligt om något sådant skulle inträffa.

Därför har församlingen ansökt om att få inrätta en egen polisstyrka. Att anlita den federala polisen, vilket många kyrkor runt om i USA gör, fungerar inte eftersom polisens resurser inte räcker till, menar man.

Hänvisar till skyddsbehov efter attentat

I ett officiellt uttalande åberopar församlingen skottlossningen i en lågstadieskola (Sandy Hook) 2012 när en ensam attentatsman dödade 28 personer, och andra liknande attacker mot skolor och kyrkor.

"I efterdyningarna till sådana attentat ser vi ett starkt behov av att själva skaffa ett skydd som ligger i linje med det som redan görs från myndigheter som så förtjänstfullt verkar för att bekämpa den typen av brottslighet."

Får skapa en egen polisstyrka

Och nu kan Briarwood Presbyterian Church snart ha sin egen polisstyrka. Församlingen har fått klartecken av delstatssenaten i Alabama att själv ombesörja beskyddet av sin kyrka, skriver religionnews.com.

Nu väntar den presbyterianska församlingen (som tillhör den mindre och mer konservativa grenen av den presbyterianska kyrkan i USA) bara på ett godkännande av delstatsparlamentet.

Kritiker: Polisskydd är delstatens ansvar

Kritikerna menar att om Briarwood får laglig rätt att skaffa en egen poliskår så strider det mot en grundläggande samhällsfunktion som delstaten ansvarar för.

Att låta en religiös organisation sköta sitt eget försvar, utan någon som helst kontroll från delstaten, vore ödesdigert, menar kritikerna.

Men församlingen hävdar att det är fullt naturligt, man får samma möjlighet som flera gymnasier och universitet i Alabama redan har, och dessa stöttas också av delstaten.

Kritik: "Ger församlingen en fördel"

Kritikerna menar att ett ja ger Briarwood en fördel som andra kristna församlingar, synagogor, moskéer och religiösa institutioner inte har. Därmed favoriseras Briarwood, och i förlängningen en religiös grupp, framför andra.

Bland de som är kritiska finns muslimen Dean Obeidallah, som säger att flera moskéer i Alabama fått dödshot riktade mot sig.

– Kristna har rätt att känna sig trygga i sina kyrkor. Men om muslimer i Alabama kräver att de också ska få inrätta egna poliskårer för att skydda sina moskéer, skulle politikerna i Alabama då vara lika välvilliga som de är mot Briarwood? undrar han.

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons