Kyrka skyddar muslimer från att dödas av kristen milis

800 muslimer har fått skydd på en katolsk missionsstation i staden Carnot i sydvästra delen av Centralafrikanska republiken. Många av dem är barn vars föräldrar dödades inför deras ögon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flera av barnen - en del så unga som 6-7 år - uppges ha gått flera mil, helt ensamma och utan mat och vatten. De är barn till muslimer som dödats under blodiga utrensningar som pågått sedan kristna och muslimer började drabbas samman för tre månader sedan och landet störtades i kaos.

De omkring 800 människorna som gömmer sig på missionsstationen i Carnot har kommit dit sedan kristna milismän från anti-Balakastyrkan dödat minst 70 personer i en massaker i byn Guen, skriver AP. Dödandet är en pågående hämndaktion för muslimers våld mot den kristna befolkningen.

Att kyrkoområdet i Carnot inte stormats av den kristna milisen beror på att det skyddas av ett litet antal fredsbevarande soldater. Enligt senaste uppgifter är dock risken för anfall stor. Prästerna som tagit emot flyktingarna har hotats till livet och ska ha gett bort alla sina pengar för att hålla anti-Balakatrupperna på en armlängs avstånd.

Förutom en liten klinik som drivs av Läkare utan gränser finns det inga andra hjälporganisationer i Carnot. Kyrkans personal försäkrar att de kommer att hjälpa flyktingarna trots hotbilden och att resurserna är små.

-För oss är de här människorna varken kristna eller muslimer. De är människor - människor i fara, säger fader Dieu-Seni Bikowo till AP.

-Anti-Balakastyrkorna är inte kristna. De är tjuvar som profiterar på ilskan mot muslimer.

Kristna och muslimer i Carnot uppges ha levt i någorlunda samförstånd fram tills våldet bröt ut. Striderna började i huvudstaden Bangui i början av januari och har sedan dess spridit sig mot gränsen till Kamerun. Människorättsorganisationer har dokumenterat flera hundra dödsfall, förutom de 1000 som dödades på bara några dagar under de inledande sammandrabbningarna i Bangui. Tiotusentals människor har flytt landet. Flera städer uppges ha tömts på muslimer.

Annons
Hönökonferensen
Annons