Kyrkan får eget hus på Bert Karlssons flyktingförläggning

Ända sedan Bert Karlsson startade flyktingförläggningen på Stora Ekeberg har Svenska kyrkan varit där. Men det har varit dåligt med lokaler för verksamheten. -Vi pratade med Bert Karlsson och då köpte han det här huset, säger diakonen Åsa Wikman på Skara pastorat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Så nu på lördag invigs huset - som blir ett aktivitetshus för både kyrklig och annan ideell verksamhet - av Skarabiskopen Åke Bonnier som gjort sig känd som förespråkare för en generös flyktingpolitik.

- Han är jätteladdad. Han tycker det är jätteroligt, det här, säger Åsa Wikman (bilden till höger).

Ända sedan starten vintern 2012 har Svenska kyrkan varit på flyktingsförläggningen och delat ut kläder. Lokalbristen var orsaken till att verksamheten fått hållas nere, trots att det finns många engagerade frivilliga som vill göra en insats. Sedan huset färdigställts har församlingen börjat med en samtalsgrupp för de asylsökande. Studieförbundet Vuxenskolan har startat en kurs i svenska som går varje vardagsförmiddag och inom kort startar sykafé för kvinnor på förläggningen.

- Det är jättepopulärt. Till kursen i svenska var det 150 personer som anmälde sig på en gång och nu står flera i kö. Asylsökande har inte rätt att läsa svenska annars, det är först när man får uppehållstillstånd som man får gå på SFI, berättar Åsa Wikman, som hoppas på att så småningom kunna ha bönestunder och andakter, kanske till och med ett bibelstudium, i aktivitetshuset.

- Andra församlingar är välkomna att höra av sig om de vill göra något. Det mesta bygger på ideella krafter.

Bert Karlsson säger att "det är sådant vi gör".

- Vi jobbar med kyrkan hela tiden, vi har kyrka och moské på andra ställen också. Det är en förutsättning för att det ska bli drägligt för dem (de asylsökande red.anm.). De är ju här i ett år. Ska det fungera måste man göra sådana grejer.

400 personer bor på Stora Ekeberg utanför Skara i väntan på uppehållstillstånd eller kommunplacering.

Foto: Privat
Annons
Annons
Annons
Annons