Kyrkoherden i Aneby en av dem som öppnat sitt hem för flyktingpojkarna

I Aneby sjuder engagemanget för flyktingpojkarna som finns i bygden.Hos kyrkoherde Peter Andreasson bor Jawid Mohammadi, 18 år från Afghanistan, sedan ett år tillbaka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Jawid Mohammadi skickades till Sverige av sin mamma för två år sedan. Pappan hade mördats av talibaner 2012 vilket föranledde mamman att fly med sina barn till Iran där de fortfarande bor.

Familjen tillhör folkgruppen hazarer, en särskilt utsatt grupp som fått utstå mycket förföljelse (se faktaruta).

I somras fyllde Jawid 18 år och nu hotas han att skickas tillbaka, inte till Iran där hans familj befinner sig utan till Afghanistan.

– Det vi har gjort räcker inte, det är oerhört frustrerande. Jag vet många här i Aneby som är i samma situation som jag, att man har lärt känna dessa människor och blivit vänner. Nu hotas de att skickas iväg till en oerhört osäker framtid, säger Peter Andreasson.

”Nu måste vi göra något”

Peter Andreasson kom i kontakt med Jawid Mohammadin via en av kyrkans mötesplatser för flyktingar, ett internationellt café. Han hade fått avslag på sin tredje ansökan hos Migrationsverket och var livrädd för vad som skulle hända.

– Det är många som har hört av sig de senaste veckorna och sagt att ”nu måste vi göra något!” Den politiska vändningen vi har fått se är otroligt obehaglig. Vi känner inte igen oss i de partier som förut hade solidaritet och öppenhet som honnörsord.

I kväll, torsdag, kommer ett offentligt möte att hållas i Aneby. Då ska man lägga upp en strategi för hur man ska gå vidare för att om möjligt ”rubba dessa bestämmelser”, berättar Peter Andreasson.

Välsignelse från biskopen

– Får vi till exempel 300 000 namnunderskrifter så går det inte bara att skratta åt det. Då måste man ta detta på allvar.

Om det blir ett upprop eller inte återstår att se. Välsignelse från biskop Martin Modéus, som skrev en debattartikel i Dagens Nyheter i samband med att den nya lagen trädde i kraft, har de i alla fall fått, berättar Peter Andreasson.

Vad tror du kommer att hända framöver?

– Jag tror att många kommer att gömma sig. Men är det inte då bättre att ge dem uppehållstillstånd, att låta dem stanna helt enkelt? Utsätt dem inte för ett nytt trauma.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar
Annons
Annons