Kyrkor i Kina tvingas plocka ner sina kors

I den kinesiska provinsen Zhejiang har myndigheterna tvingat mellan 1200 och 1700 kyrkor att ta ner sina kors. Detta skrämmer kristna i hela Kina som nu fruktar ett ökat statligt förtryck.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Zhejiang är en liten provins vid Kinas östkust, men ändå ett område som många kinesiska kristna nu noggrant följer utvecklingen i. Provinsen har en stor kristen befolkning som blivit alltmer synlig då nyrika kristna affärsman låtit uppföra stora kyrkor i trakten. Men som Dagen berättat om tidigare har klimatet blivit allt ogästvänligare för kristna. Sedan två år tillbaka kräver de lokala myndigheterna att kyrkorna tar ner sina kors från kyrktornen.

Fallna kors

New York Times rapporterar nu från Zhejiang om att det ser ut som om en tyfon gått fram över landskapet. De fallna korsen ligger på gårdar, hustak eller har blivit begravda. Enligt tidningen har mellan 1200 och 1700 avlägsnats i ett försök att rensa området på kristna symboler.

— Det är väldigt svårt att göra något åt det. Vi kan kan bara böja våra knän och be, säger en ledare till tidningen.

Men en del kristna har protesterat. När ett kors skulle avlägsnas från en kyrka i staden Wenzhou beskyddades det av hundratals församlingsmedlemmar. Till slut gav man dock upp, bland annat eftersom medlemmar hotades med att sägas upp från sina jobb eller att förlora affärskontrakt.Beslutet har dock gett upphov till splittring. Enligt New York Times har de unga i kyrkan slutat att gå på söndagar och har egna samlingar i protest mot att kyrkans ledning gav med sig.

Pastorer som protesterat har råkat illa ut. Bao Guohua och hans fru Xing Wenxiang dömdes i vintras till långa fängelsestraff för bland annat korruption, men syftet kan ha varit att avskräcka andra kristna ledare från att protestera.

Kina är ett väldigt land, och friheten för kristna varierar beroende på lokala ledares godtycke. Kinaexperten Fredrik Fällman vid Göteborgs universitet menar därför att det är svårt att avgöra vad som egentligen ligger bakom kampanjen i Zhejiang. Det kan vara en lokal ledare som vill begränsa de kristnas inflytande, men det kan också röra sig om ett test som regeringen i Beijing låter utföra som en varning till kristna i hela Kina.

— Men på något sätt tror jag att den här kampanjen är förankrad centralt, säger han.

Kampanjen i Zhejiang verkar just rikta sig mot kyrkor, varken moskéer eller tempel ska ha blivit drabbade.

— Det är svårt att veta varför, men det är stora kyrkor, de syns, säger Fredrik Fällman.

Vill ta ett fastare grepp

Det har kommit signaler om att Kinas ledare vill ta ett fastare grepp kring den religiösa utvecklingen. President Xi Jinping har förklarat att religionerna i Kina måste bli mer kinesiska. Fredrik Fällman påpekar dock att detta har myndigheterna haft som målsättning i åtminstone 25 år, och det är svårt att veta vad det egentligen innebär.

— Men det handlar om att kristna ska göra som staten säger och inte protestera, säger han.

Han berättar att kristna i hela Kina noggrant följer utvecklingen i Zhejiang då de är rädda för att förföljelserna ska sprida sig till andra provinser. Det är i dagarna 50 år sedan kulturrevolutionen inleddes, vilket innebar ett fruktansvärt lidande för de kristna i landet. I dag är dock de kinesiska kristna betydligt fler och har större inflytande i samhället. Kina är också förändrat som land, vilket gör det osannolikt att förföljelsen ska bli lika svår igen.

Fakta:

Fakta: Kristna i Kina

Kristendomen nådde Kina på 600-talet, men utplånades år 845. Protestantisk mission kom till landet på 1800-talet.

Under kultur- revolutionen 1966 skärptes den antireligösa hållningen.

Sedan 1982 råder officiellt religionsfrihet.

Kyrkorna växte starkt på 1980-talet och i slutet av 90-talet fanns officiellt 13 miljoner protestanter och 4 miljoner katoliker.

Källa: NE

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Annons
Utfrågningarna av partiledarna
Annons