Kyrkor ringde i kyrkklockor mot nazister i Almedalen

Nazistiska Svenskarnas parti, SVP, tjuvstartade Almedalsveckan i Visby. Då ringde kyrkklockorna över stora delar av Gotland i en massiv protest.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag hoppas att de som möts för att manifestera sin rasism märker att många tycker annorlunda. Och kyrkan står tydligt på den sidan, säger domprosten Mats Hermansson i Visby till TT.

SVP tjuvstartade årets politikervecka, som annars går igång på söndagen, med möte i Almedalen på lördagskvällen inför ett fåtal anhängare. Men Svenska kyrkan reagerade. Ungefär hälften av Gotlands 92 medeltidskyrkor ringde i klockorna.

Också fallskärmshoppare syntes på himlen över Visby för att protestera mot SVP-mötet.

I Almedalen applåderade blott ett 20-tal SVP-aktivister partiledaren Stefan Jacobssons tal från scenen. Desto fler var motdemonstranterna som stod bakom tjocka polisled och avspärrningar i envist regn. Jacobsson stördes av högljudda burop, slagord, skrik, visslingar och skrammel med nyckelknippor.

Vid en motmanifestation i Östergravar på andra sidan Visby trotsade några hundra personer regnet i protest mot SVP. Bland deltagarna fanns LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson:

– Det är märkligt och förvånande att det, hundra år efter första världskriget, tre år efter Utøya, är möjligt för nazister att använda Almedalen som sin scen, sade han.

Bland deltagarna fanns också Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin samt Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

"För mig är det självklart, att i tider där främlingsfientliga krafter för fram sin avskyvärda politik, stå upp för våra värderingar om alla människors lika värde", skriver Persson.

Enligt polisen avlägsnades fem personer under insatsen, varav en misstänks för störande av allmän sammankomst. En av de avlägsnade var vänsterpartisten Dror Feiler.

Mats Hermansson oroas av att öppet rasistiska och fascistiska grupper gör sig breda och kan tala offentligt.

– Vi känner att det är fara å färde i vårt samhälle.

Annons
Annons