Kyrkorna: Det finns ett stort engagemang för flyktingarna

Kyrkorna i Sverige anklagas för att inte göra tillräckligt för Mellanösterns assyrier. Men kristna företrädare tillbakavisar delvis kritiken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Två av våra medarbetare, Lennart Nolvall och Noomi Lind, besökte ett flyktingläger för syriska flyktingar i Libanon under 2012 och sedan Irak i början av 2014. Noomi Lind har också berättat om sina intryck i Filadelfiakyrkan i Stockholm, säger Elisabeth Hammarberg, kommunikations- och insamlingschef på PMU, till Dagen.

- Bland pingstförsamlingarna har det också varit ett stort engagemang, med många lokala initiativ för både Syrien och Irak. Jag vet till exempel att Botkyrka pingst har varit väldigt engagerade för Irak.

Att ge pengar till en specifik grupp, i det här fallet assyrier, är dock inte aktuellt.

- Enligt humanitära principer behandlas alla lika och behovet avgör vilka som får stöd och hjälp. Sedan kan det naturligtvis vara så att i ett område är det en specifik folkgrupp, exempelvis assyrier, som är extra utsatta. Men det viktiga är att det finns en välgrundad behovsanalys över var behoven är som störst och vilka människor som är mest utsatta.

Det är i en debattartikel i Svenska dagbladet som sju undertecknare, bland andra ärkebiskop emeritus KG Hammar och Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska centralrådet, slår fast att något måste hända. "Ett kristet folk håller på att fördrivas från sina hemtrakter och ett urgammalt kulturarv fördärvas", skriver de och uppmanar såväl den svenska regeringen som civila samhället att göra mer.

Men i likhet med Elisabeth Hammarberg menar Görel Byström Janarv, kommunikatör på Equmeniakyrkan, att Mellanöstern är en prioriterad fråga för samfundet.

- 2013 års stora julkampanj handlade om att samla in pengar till matpaket till flyktingar i Syrien och Libanon. Då lyfte vi särskilt upp situationen och jag vet dessutom att både enskilda personer och församlingar ville ge till utsatta i Syrien även i år.

Görel Byström Janarv påminner också om pastor Salam Hanna som ansvarar för evangeliska kyrkans humanitära program i Libanon och Syrien.

- Han skulle ha medverkat på kyrkokonferensen förra året, men tvingades ställa in sitt besök eftersom han inte fick något utresevisum. Sammanfattningsvis tycker jag att vi har varit hyggligt duktiga på att lyfta frågan – även om man alltid kan göra mer.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons