Kyrkorna kan få viktig roll för romer i Sverige

Antalet romska tiggare i Sverige har ökat snabbt på senare år. Många befinner sig i Stockholm och nu vill stadens socialförvaltning öka samarbetet med kyrkorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Varför är de (romerna) egentligen här? Jo, därför att de inte har något alternativ. Situationen i Rumänien är ännu sämre, sa Pertti Koistinen, socialarbetare på Stockholm stads uppsökar- enhet, i samband med en träff i Immanuelskyrkan.

Enligt Pertti Koistinen och hans kollega Cristina Bornea lever 500–1 000 EU-migranter på gatorna i Stockholm. Många av dem kommer från södra och östra Rumänien samt från platser runt huvudstaden Bukarest.

– De betalar drygt 1 500 kronor för en enkelbiljett till Sverige. För att ha råd med resan lånar många pengar, men när de väl kommer till Sverige inser de att kalkylen, att få in 200–300 kronor per dag, inte håller och då sitter de ofta fast i en skuldfälla.

Koordinera insatser

Träffen i Immanuelskyrkan hade rubriken ”EU-migranter – vem bryr sig? En dag för ökat engagemang”. Magnus Helmner, som länge har arbetat för hemlösa och utslagna människor via Ny gemenskap, utsågs nyligen till samordnare för insatser för EU-medborgare av Stockholm stad. Tjänsten innebär att han ska koordinera socialförvaltningens, hjälporganisationernas och församlingarnas insatser för att hitta nya tillfälliga boenden och annat stöd för nödställda EU-medborgare.

Erbjudit sovplatser

De två senaste vintrarna har projektet Vinternatt erbjudit sovplatser till ett begränsat antal EU-migranter. Fördelningen har skett med lottdragning, men i förra veckan var det premiär för uppföljaren Vinternatt 2 som har ett lite annorlunda upplägg.

– Vinternatt 2 vänder sig till de EU-medborgare som inte använder Vinternatt eftersom formen inte passar dem; bland annat romer som hellre sover på gatan än delar på gruppen eller familjen. Urvalet kommer vara personligt, varje tillfälle anpassas efter den grupp och familj som man fått kontakt med, förklarar Magnus Helmner, som också påpekar att Vinternatt 2 kan vara friare i form eftersom samverkan bygger på ideellt arbete, där församlingar kan spela en stor roll när det gäller att ställa lokaler till förfogande.

Vill hjälpa. Vid en träff i Immanuelskyrkan, Stockholm, i måndags diskuterades romernas situation i staden.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons