Kyrkornas globala vecka när världsfrågorna är som hetast

På söndag inleds kyrkornas globala vecka. Men att den infaller bara några dagar efter att Donald Trump valts till USA:s president – och världen skakas – är en tillfällighet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Hopp behövs på många olika områden just nu, säger Elisabeth Korswing, kommunikatör för globala veckan hos Sveriges kristna råd.

Dagen har tidigare berättat om kyrkornas globala vecka, som uppmärksammas i lokala församlingar över hela landet 13-20 november, med start på söndag alltså.

Men att arrangemanget skulle hamna mitt i att världen skakas om av massor av frågor kring en oväntad utgång i USA:s presidentval var inget man förutsett.

– Nej, kyrkornas globala vecka inträffar alltid den här veckan i november varje år, säger Elisabeth Korswing, som för övrigt är amerikansk medborgare även om hon bott större delen av sitt liv i Sverige.

Temat för årets vecka är ”Jord att leva på – mänskliga rättigheter i klimatförändringarnas spår”. Just klimatpolitiken är ett av de områden där Donald Trump har aviserat att han vill lägga om politiken drastiskt, och inte tror på en mänsklig klimatpåverkan. I miljörörelsen runt om i världen har uttalandena skapat oro.

Det finns en stor variation kring vad lokala församlingar kommer att fokusera de kommande dagarna. Men Elisabeth Korswing menar att det nu är ett bra tillfälle att aktualisera det kristna "hoppet" för världen i gudstjänster och andra samlingar, även om man som henne själv är överraskad och besviken över valresultatet i USA.

– Vi har en väldigt stor potential att förändra vår värld till det bättre. Vi ska inte ge upp hoppet. Det finns en tendens att fastna i rädslor, negativitet och ovisshet. Men jag uppmanar oss att se på de goda krafter som finns i världen, säger Elisabeth Korswing.

Annons
Pastorn funnen död
Annons