”Kyrkornas insats är värd respekt”

Kyrkor och andra folkrörelser är ofta först med att se ett problem och med att göra något åt det. Det säger Jonas Sjöstedt till Dagen i samband med sin medverkan i seminariet om civilsamhällets roll.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vänsterpartiet har kommit med en ny valplattform. Ni talar mycket om den offentliga sektorn. Varför lyfter ni inte upp civilsamhället?

– Civilsamhället spelar en enormt viktig roll. Men det är över den offentliga sektorn som politiken råder. Vi ska inte styra civilsamhället, vi ska ge det bra förutsättningar att verka, ekonomiska förutsättningar när det behövs, se till att det finns mötesplatser, lyssna på dem. Vi men vi har också respekt för att civilsamhället bestämmer över sig självt.

Ni vill bland annat ta bort avdragsrätten för gåvor. Varför?

– I första hand för att den kostar pengar, och vi menar att vi kan ge civilsamhället stöd skattevägen i stället. Vi kan inte ha ett skattesystem som ser ut som en schweizerost. Man får jättegärna ge stöd, men det innebär inte att man slipper skatt.

Hur vill ni stödja de idéburna företagen i välfärden?

– De viktigaste är att ta bort det snöda vinstintresset. Det kommer att ge ett helt annat utrymme för de idéburna företagen. I dag konkurreras de ut av de stora riskkapitalbolagen som är duktiga på att lägga underbud och på att använda jurister. Jag hoppas att en av effekterna av att vi tar bort privata vinstintressen är att de idéburna får större långsiktighet och bättre möjlighet att verka.

I samband med seminariet som du just deltagit i uttryckte du beundran över kyrkans arbete. Vad menar du med det?

– Det är bara att se sig omkring. Vem är det som ger mat åt de hungriga, bokstavligen? Vilka är det som arbetar med härbärgen? Vem är det som arbetar med internationell solidaritet och klimatfrågan? Kyrkan gör väldigt mycket av det här och det tycker jag är värt den absolut största respekt.

Så lyrkan ska ha en viktig roll i det civila samhället?

– Ja, det har ju kyrkan och jag är helt övertygad om att den kommer att fortsätta ha det. Det kan inte ersätta att vi har en välfärdsstat. Men det tillför något viktigt och det lär också välfärdsstaten någonting. För ofta är det folkrörelser, som kyrkorna, som först ser ett problem och börjar göra något åt det.

Annons
Annons
Annons
Annons