Läkare varnar för alternativ medicin

Sven Weum är läkare och forskare vid Universitetssjukhuset i Nordnorge. Han föreläser även om alternativ medicin.– Inte för att jag vill, men för att jag får många frågor i ämnet, säger han vid sitt besök i Citykyrkan, Stockholm, under helgen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sven Weum avslutade sina medicinstudier för 20 år sedan och i samma veva var det världspingstkonferens i Oslo. ”Pingstvännernas tidning” hade då en helsidesannons om alternativ medicin, och Sven som just läst in sig på ämnet tog kontakt och fick redaktörens uppdrag att skriva artiklar. De finns på hans sajt i dag.

– Jag hade varit positiv till alternativa vägar till helande. Allt som kunde hjälpa patienter måste vara bra, tyckte jag, och vägrade vara negativ bara för att metoderna inte funnits i skolmedicinen tidigare. Jag gick på föreläsningar och köpte böcker i ämnet, säger han.

Pröva allt mot Bibeln

Han läste om självhypnos och försökte tillämpa det i tandläkarstolen. Hörde solskenshistorier om hur behandlingar hjälpt människor och var fascinerad.

– Jag visste inte att det fanns andlighet i botten av metoderna, och förstod inte att det är jätteviktigt att pröva allt mot Guds sanning i Bibeln.

Ganska snart upptäckte han dock en väsensskild syn på människan jämfört med Bibelns, när han läste in sig på metoderna.

– Jag såg till min förvåning att det fanns en så gott som samstämmig världsbild bakom alternativa behandlingsmetoder, även homeopati som ju vuxit fram i västvärlden. Grunden är eterkroppen, auran, som är något energimässigt som omger människokroppen i olika skikt. Vissa personer säger sig kunna se auran, det fungerar då ungefär som kunskapens ord i Bibeln, säger Weum.

Över huvud taget är det mycket härmning i de här metoderna, menar han. Eterkroppen blir något av en parallell till Bibelns förklaring att de eviga tingen är viktigast.

– På new age-mässor tar man 500 kronor för ett kort på dig och din aura. På kortet syns färger runt din kropp, men det är ingen aura utan ren bluff. Jag googlade och hittade patentet på kameran i USA, och där står exakt hur det fungerar. Det är spänningen i fingrarna som får lyspärlor i datorn att tändas, och detta visas sedan som aura. Det är helt otroligt att folk tror på det och betalar för det!

Är inte vetenskapliga

De alternativa behandlingsmetoderna är inte vetenskapliga, det handlar i stället om vad man tror på. Tror man på en eterkropp är det naturligt att lära sig hantera den, och det gör man inom taoismen och läran om meridianer som akupunktörer använder sig av.

Meridianerna anses vara ett ledningssystem för andlig energi. Akupunktören kopplar på energin genom sin nål, ungefär som man kopplar på ström.

–  Man vill komma åt chi, den andliga energi som uppenbaras i den gudomliga kraften tao.

Att använda metoder som bygger på sådana teorier utan att komma i beröring med någon slags andlighet, är nog svårt, menar Weum. Det finns varken nerver eller blodkärl som på något sätt kopplar samman punkterna där nålarna ska placeras. Det handlar enbart om andlighet.

Fakta:

  • Fakta: Sven Weum
  • Namn: Sven Weum
  • Bor: I Tromsö
  • Familj: Hustru Maren, två barn.
  • Yrke: Röntgenläkare och forskare vid Universitetssjukhuset Nord-Norge.
  • Även engagerad i: Familiefokus, Ungdom med uppgifts familjearbete.
  • Sajter: www.samliv.info; www.alternativ-medicin.com
Annons
Annons