Läs mer om Öppen kyrka (ÖKA) i Svenska kyrkan

Öppen kyrka bildades 2001, som ett alternativ till de som inte vill att politiska partier ska styra över Svenska kyrkan. Då var kvinnors rätt till ämbetet en viktig fråga för dem.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

ÖKA har en mer liberal teologisk profil än de två andra nomineringsgrupper som också startats utan politisk förankring, POSK och Frimodig kyrka, och ligger värderingsmässigt ganska nära Socialdemokraterna. De fick strax under 5 procents stöd i förra kyrkovalet, och är en av många små grupper i kyrkomötet.

I kyrkovalet är deras paradfråga att kyrkan ska vara till för alla. De vill finnas till även för dem som inte är så kyrkvana och de som har någon form av handikapp.  Öppen kyrka driver också frågan om hbtq-människors rättigheter, exempelvis att de inte ska nekas vigsel. 

 

Så kommer det att gå för Öppen kyrka i kyrkovalet

Öppen kyrkas stora potential är att fånga in socialdemokrater som vill få bort partipolitiken ur kyrkan. Här är ett alternativ som står för en liknande teologiskt liberal hållning och som även månar om dem som inte är så kyrkligt aktiva. ÖKA har också hbtq-personers rättigheter som hjärtefråga.

ÖKA har vuxit sakta, men är fortfarande inte stora. Problemet är nog att de inte är så kända för allmänheten, och frågan är hur de ska nå ut? De hamnar lätt i skuggan av alla andra: När det gäller kritiken av politiska partier, då tar POSK och Frimodig kyrka den stora kakan. När det gäller sakfrågor, som att präster måste viga samkönade par, så skyms de lätt av Socialdemokraterna.

Någon stark marknadsföring har de heller inte lyckats uppbåda, och får nog därför nöja sig med de cirka 5 procent de redan har. Om de inte mot all förmodan lyckas komma fram som det stora opolitiska alternativet på vänsterkanten i slutspurten av valrörelsen.

 

Vill du läsa mer?

Öppen kyrkas debattartikel i Dagen

Öppen kyrkas hemsida

Dagens stora kyrkovalssajt

Vad ska jag rösta på i kyrkovalet? Gör Dagens test!

Foto: Logga
Annons
Skogsbränderna
Annons