Dagen Lokalt

Åtta döpta i år i Pingst i Älgarås

Det var först när vi kom till Sverige som vi såg en bibel, säger Ainodin, Han döptes nyligen i Filadelfia Älgarås, tillsammans med sin hustru Fatima och två av parets fyra barn. Hittills i år har församlingen, som vid årsskiftet var 52 medlemmar, döpt åtta personer, varav sex invandrare.

Du ville döpas tillsammans med hela din familj. Varför var det viktigt att hela familjen döptes?

– Jag läste i Bibeln för min familj och tillsammans förstod vi att den var en bra bok och vi ville att Jesus skulle komma in i våra hjärtan. Jag kände jag i mitt hjärta att det var rätt väg för oss och därför ville vi döpas, säger Ainodin, som på grund av att de kan betraktas som konvertiter inte vill lämna ut sitt efternamn.

Ni kommer från ett annat land. Var ni kristna redan där eller hade ni en annan tro?

– Islam var svårt för oss och kunde aldrig bli ett val för oss. Vi hade dåliga erfarenheter av den religionen. Vi kunde inte acceptera islams sätt att leva och det var svårt att finna någon kristen i vårt land.

När började ni läsa Bibeln?

– När vi kom till Sverige fick jag en bibel på mitt språk av en man som kom från samma land. Det var första gången jag såg en bibel. Den mannen hade funnit den på sitt språk på flyktingförläggningen och frågade vad det var för bok. Han blev genast intresserad och ännu mer när han följde med till kyrkan där man bad och sjön lovsånger till Gud.

– När vi träffades här i Älgarås berättade han för oss om Bibeln och efter att han själv blev döpt i samma kyrka började vi tillsammans läsa, och hela familjen förstod att vi skulle döpas för att följa Jesus. Vi har Jesus i våra hjärtan och nu vill vi berätta för andra att han är bra för oss, hela familjen. Vi ser att det finns en stor längtan hos många av invandrarna att finna trygghet efter att ha flytt undan krig och andra svårigheter, säger Ainodin.

Filadelfiaförsamlingen i Älgarås hade vid senast årsskiftet 52 medlemmar. Hitintills har församlingen döpt åtta personer varav sex invandrare.

Anna Sundqvist är en av församlingens äldste. På frågan om vilka eventuella problem eller svårigheter hon kan se i församlingen med att så stor andel av de som döps är invandrare säger hon:

– Jag ser inga stora problem, men vi måste naturligtvis anpassa våra gudstjänster efter de nya förhållanden som råder. Visst kan det uppstå någon kulturkrock ibland. Ibland kan man höra någon som tycker att invandrarna måste lära sig svenska, men det tar ju en tid innan de förstår vårt språk och innan dess måste ju innehållet i gudstjänsten göras tillgängligt för de nyanlända.

Vad betyder det för församlingen, i synnerhet för en liten församling?

– Jag tror att det betyder väldigt mycket för oss. Vi har fått en tydlig målgrupp att arbeta med, och här ser vi att det ger resultat. Jag tror vi kan tala om en nytändning i församlingen.

Flera mindre församlingar i kommunen, till exempel Moholm, uppger också att den största andelen av de som döps är invandrare. Tror du att det är en trend som vi kommer att se mer av?

– Jag hoppas det. Vi har ju en hel del nyanlända flyktingar i vår kommun och jag tror att invandrarna som kommer till våra kyrkor har lättare för att bli sedda i den lilla församlingen. Vårt stora behov nu är att hitta tolkar som kan hjälpa oss att göra gudstjänsterna tillgängliga för dessa människor.

Arne Silfver

Fler artiklar för dig