Dagen Lokalt

Arne och Lillemor Winerdal berättade om kristet arbete i Mellanöstern

Två medelålders makar med var sitt jobb och ordnade förhållanden, säger upp sina arbeten och ger sig ut i ett uppdrag att arbeta för att nå folk i flera länder i Mellanöstern med social hjälp och evangelisation. Nu efter flera år i uppdraget gästade de RPG i Järfälla och berättade om många intressanta upplevelser av olika slag.

1 av 5

Makarna Winerdal hade mycket intressant att berätta om sitt arbete. Arne Winderdal har i ett tjugofemtal år varit i Pingströrelsens tjänst men också hunnit med att vara VD för MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund och journalist på Expressen och chefredaktör på Dagen.

Då Lillemor Winerdal tog sin lärarexamen handlade examensarbetet om hur man stimulerar invandrarbarn att lära sig svenska. Hon sökte sig då till invandrartäta områden som Tensta och Bromsten. Genom kontakterna med barn och föräldrar med muslimsk bakgrund fick hon djup inblick i hur dessa människor tänker och fungerar. När paret sedan blev Filadelfias utsända i Mellanöstern hade dessa lärarår blivit en fantastisk förberedelse för uppgifterna som väntade.

Här i Aspnäskyrkan mötte makarna en mycket intresserad publik som fick höra om levnadsförhållande för kristna som man säkerligen inte hört om förut. Berättelserna illustrerades hela tiden av bilder vilket förstärkte intrycket av arbetet.

– De kristna i Mellanöstern är våra hjältar. När deras kyrkor bränns ned, när bomber briserar och dödar kristna – då kliver de fram och säger till förövarna: ”Vi förlåter er.” Detta är ett mirakel, som lägger grunden för fred och avspänning i en region där motsättningarna annars är väldigt hårda, säger Arne.

Om du skulle sammanfatta något av ditt och Lillemors arbete med tanke på evangeliets framgång i de länder ni arbetat, vad skulle du då säga?

– Det finns inga stängda gränser för Guds ord. Länder som Libyen och Jemen hör till de tuffaste och mest slutna länderna i världen på grund av inbördeskrig. Tack vare Facebook och andra sociala medier har vi hundratusentals kontakter i sådana länder. Vi har på nära håll fått se hur människor kommer till tro på Jesus trots så hårda, yttre omständigheter!

Många av de nyanlända till Sverige kommer ju från länderna i Mellanöstern. Vad är din uppfattning om hur vi tar emot dem? Vad kan vi göra bättre?

– Det viktigaste är att ge människor en öppen famn där gemenskap i stället för räddhåga får styra relationen. Vi har lärt känna underbara människor som kommer från länder där hat och terror är vardagsmat. Men vi får inte göra misstaget att behandla alla som presumtiva ”terrorister”. Genom att bygga varma och djupa relationer kan vi överbrygga hat med Guds kärlek, säger Arne Winerdal.

Detta var andra tillfället för säsongen som RPG hade eftermiddagssamling.

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar för dig