Fullt hus i turistkyrkan

Det finns nog rätt många präster och församlingsledare som funderar över hur de ska få folk till sin kyrka. Här i Playa del Ingles på Kanarieöarna och i Skandinaviska Turistkyrkan verkar de har hittat receptet: Annonsera Hela Kyrkan Sjunger och skapa en allsångskväll med gamla älskade sånger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Läsardagen

Det var mycket folk i kyrkan en halvtimme innan kvällen började, och vid starttiden var kyrkan absolut fullsatt. Kvällens programledare Ingvar Holmberg och pastor Stig Jirenius hälsade publiken och den gästande besättningen på missionsbåten Elida välkommen till sångkvällen.

Stig Jirenius tog fram kyrkans egen sånggrupp och sjöng ett par sånger. Därefter var det dags för gästerna från Elida att på sitt eget smittande sätt sjunga och spela ut sin glädje. Stämningen var hög, applåderna många och långa och publiken trivdes.

Alla fick chansen

– Kom fram här alla som gillar att sjunga, du som hemma sjunger i kör eller grupp av något slag, så får ni bli försångare!

Stig Jirenius utmaning fick resultat. Antalet sångare på scenen växte och så tog Ingvar Holmberg mikrofonen och erbjöd den som ville att föreslå en sång ur det utdelade sånghäftet.

– Upp med handen och önska en sång!

Många händer var uppe, Ingvar valde person som valde sång. Den ena sången efter den andra av den gamla älskade andliga sångskatten följde. Olika solister och duettpar trädde fram och skapade en variation i programmet som gjorde att en glädjefull atmosfär fyllde kyrkan. Stig Jirenius avslutade sångkvällen med en mycket kort och koncentrerad predikan.

Fristående ekumenisk organisation

Skandinaviska turistkyrkan arrangerar olika program i kyrkan och i den serveringslokal som också finns. Organisationen är fristående ekumenisk och drivs ekonomiskt av medlemsavgifter, kollekter, och en ganska stor och viktig kaféverksamhet. Kaféet är en viktig mötesplats där man kan träffa folk, lyssna på gäster som uppträder, äta ärtsoppa och pannkaka på torsdagar och mycket annat.

Den här kvällen blev lång och innehållsrik, den efterföljande gemenskapen i kaféet blev trång, hjärtlig. Då och då hördes en skrattsalva från något bord. Stig Jirenius och Ingvar Holmberg hälsade på både gamla och nya gäster.

Ett bestående intryck av en kväll som denna är att Skandinaviska turistkyrkan har en stor möjlighet och uppgift att möta skandinavier som kanske aldrig heller sällan annars besöker en kyrka.

En viktig verksamhet som snart avslutar denna säsong för att återkomma i höst för nya kontakter med skandinavier och andra.

Annons
Annons