Hela kyrkan sjöng igen i Järfälla

Det har verkligen blivit en återkommande programpunkt. När man annonserar om att man ska sjunga de gamla älskade andliga sångerna, och att lyssnarna får komma och önska sin egen favorit, då kommer publiken!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Läsardagen

Det är inte bara publik som bor nära som kommer, utan det finns publik från områden som har fått reda på att sångprogrammet med den kända rubriken "Hela kyrkan sjunger" ska genomföras. Då vill man vara med!

I lördags kväll var det dags igen och kyrkan var välfylld. De som kom till Aspnäskyrkan fick vara med om en kväll med kyrkans Kammarkör och med sånger och musik som var hämtade i den gamla, älskade och alltför sällan spelade och sjungna sångskatten. Det är Berno Hallström som är kapellmästare och ledare för kvällarna och han berättar:

– Det här var sjätte gången vi arrangerade sångkväll med sånger ur den gamla sångskatten. Vi har ju upptäckt att vi möter så mycket tacksamhet och glädje då den sångformen presenteras. Så vi kommer att fortsätta! Den här gången fick vi också glädjen att ha församlingens Kammarkör som medverkande och det är ju roligt att kunna variera lite från gång till gång.

Eftersom det är publiken som i stor del av programmet får välja sånger ur ett häfte blir det stor variation och omväxlande harmonier. Kapellmästaren sjunger ofta duett tillsammans med sin fru Marie-Louise och det var inget undantag den här gången. Nu sjöng paret sången "Du må fråga hur jag vet Gud verklig är".

Ett annat duettpar under kvällen var gäster från Botkyrka pingstförsamling Esbjörn Eriksson och Leif Gustafsson. Duon återknöt bekantskapen med Allan Törnbergs sång "En jubelton från Golgata" och det syntes tydligt att delar av publiken upplevde en igenkännande glädje.

Kammarkören är en välsjungande kör med en eminent ledare i Stig Andersson. Kören har en bred repertoar och framträder ofta med arrangemang som är gjorda av sin ledare. Så ock denna gång med sången "De komma från öst och väst", där arrangemanget i verserna var omgjort för att i refrängerna vara den gamla goda melodin som i varje fall folk i den äldre generationen sjungit åtskilliga gånger.

En tidigare anställd pastor i församlingen, Leif Tholin, hade en kort predikan. Han gick ju under en tid under benämningen Taxipastorn, eftersom han under sin tid som taxiförare också predikade runt om i landet. Ofta då han predikade förr kunde han illustrera sina framställningar med händelser som han varit med om i sitt jobb under nattimmar i Stockholm. Så också denna gång. Publiken fick höra hur en passagerare hade kommit till tro genom hans berättelse om grunderna i tron, vilket var just som vederbörande sökte och behövde.

Hela gudstjänsten avslutades med sången "Min Gud tillhör äran". Det var lätt att i den brusande sången uppfatta både glädje och gripenhet i publikens uttryck. Hela kyrkan sjunger lever, och är fortfarande en mycket omtyckt mötesform.

Annons
Annons