Dagen Lokalt

Jubiléum i Las Palmas: 50 år med turister som missionsfält

50 år i Guds tjänst på Kanarieöarna. Det fanns skäl att fira, tyckte Skandinaviska Turistkyrkan och ordnade en hejdundrande fest i Las Palmas 24-25 januari. Det som började med 15 besökare på en enkel julotta 1964 är i dag en verksamhet som varje vecka under turistsäsongen samlar mer än 3000 människor.

1 av 2

Av hälsoskäl kom den norske baptistpastorn Mathias Korsvold och hans hustru Elsa till Las Palmas, Gran Canaria. Där såg pastorn inte bara lyckliga skandinaver som solade och badade. Han såg också turister som missbrukade alkohol och for illa av sin ensamheten mitt i myllret. De behövde själavård och medmänsklig omsorg. De behövde Gud, ansåg Korsvold.

1964 lyckades baptistpastorn få turistbyråerna att arrangerade en julotta där han själv talade. Där och då såddes det frö som i dag bär frukt i form av glädjefylld gemenskap och förvandlade liv. Programmet på fem centra – Las Palmas, Playa del Inglés och Puerto Rico på Gran Canaria samt Puerto de la Cruz och Las Américas på Tenerife – är i dag mycket omfattande. Runt det centrum som gudstjänsterna utgör har det byggts kulturella och sociala aktiviteter som lockar icke kyrkvana in i en varm kristen gemenskap.

Om vägen dit, från 15 personer på en julotta till mer än 3000 människor som berörs av Turistkyrkans arbete varje vecka, berättade många röster under jubileumslördagens eftermiddag och kväll. Beo Mellergård, ny teamledare och pastor i Las Palmas, höll i trådarna tillsammans med Skandinaviska turistkyrkans styrelseordförande Lars Westberg och Reidun Westberg, Turistkyrkans kanslist.

Först var det festmiddag med 60 föranmälda medlemmar, sedan följde ett program med tal, sång och musik, och hela tiden rullade ett bildspel som berättade den framgångssaga som gjorts möjlig av frivilliga på plats och gåvogivare lite varstans.

I söndagens högtidsgudstjänst predikade norrmannen Magne Aker, teamledare i Puerto Rico. Förutom Turistkyrkans egen kör sjöng elever från Kaggeholms musiklinje.

Efteråt konstaterade en nöjd men smått utmattad Beo Mellergård:

– Det blev en väldigt lyckad jubiléumshögtid. Men så är det också en massa frivilliga som jobbat hårt för att göra detta möjligt.

På det sättet blev högtiden en spegel av det uthålliga missionsarbetet; frivilliga krafter bär, och eldsjälarnas vilja att nå ut med evangeliet är detsamma som för 50 år sedan.

Fler artiklar för dig