Dagen Lokalt

Storbandsjazz i Kalmarkyrka

Det brukar vara mycket av sång och musik då Lorensbergskyrkan i Kalmar kallar till gudstjänst. Söndagens gudstjänst var inget undantag.

Men ändå var det lite annorlunda. På scenen strax innan elva satt ett antal herrar och väntade på att allt skulle börja. De hade instrument med. Där fanns trumpeter, saxofoner, tromboner och annat som ingår i ett storband.

Smyrna Big Band från Göteborg hade kommit på besök. Folk började samlas, och det var mycket folk som strömmade in i den nya kyrkan. Orkesterns ledare Daniel Wessby satt vid pianot, ganska nära det övriga kompet gitarr, bas och trummor. Någon, kanske det var mötesledaren Thomas Johansson, gav honom ett tecken på att det var dags. Och orkestern drog igång musik som de första sekunderna säkerligen överraskade många.

Det blev en musikgudstjänst som gör skäl för namnet. Välarrangerade andliga sånger i storbandsformat är ett säkert sätt att fånga en kyrkopubliks hjärtan. Man kan säkerligen säga att det var så i Lorensbergskyrkan den här gudstjänsten.

Smyrna Big Band startade 1996, man repeterar varannan vecka och har en repertoar som är mycket varierad. Ungefär en tredjedel av orkesterns medlemmar har varit med från början, berättar orkesterns eldsjäl Sören Runsteen.

– Och vi spelar i många olika sammanhang, berättar han. Vi spelar ofta i vår församling Smyrna men också i andra kyrkor, ibland på företagsinvigningar och vi har konserter. I krykorna spelar vi de kända andliga sångerna likaväl som moderna lovsånger

Många av de riktigt gamla älskade och välkända andliga sångerna kom efter varandra: I’m so glad Jesus liftet me, Jesus kär gå ej förbi mig, Lov ära och pris, Blott en dag och flera andra gjorde att publiken kunde vara med och sjunga med ett jazzigt och välspelat ackompanjemang.

Den som också lyssnat en del på profan jazzmusik fick också njuta av Route 66 men då med andlig text som handlade om Bibelns Rut och framförd av orkesterns vokalist Annette Runsteen, som för övrigt gjorde en stor sånginsats under konserten. Ja, man kan faktiskt kalla gudstjänsten så.

Uno Solinger, pastor i församlingen hämtade sin text från det sammanhang där Jesus säger till sina lärljungar att: Ett nytt bud ger jag er, att ni skall älska varandra. Han poängterade att detta är viktigt för oss alla, även om vi också inser att det sannerligen kan vara svårt att älska alla.

– Men lägg märke till hur Jesus avslutar sammanhanget! sa Uno, han säger att ’Om ni har kärlek till varandra ska alla förstå att ni är mina lärljungar’, ett sätt att vinna världen alltså! Kärleken mellan oss drar människor till Kristus!

Det blev mer musik, mer välspelade arrangemang av gamla älskade sånger. Det blev också en andaktsfull nattvardshögtid i vilken det fanns möjlighet till förbön och samtal och ljuständning. Sitt eget personliga förbönsämne kunde man skriva ner. Alla dessa samlades i en korg för senare förbön.

I församlingens relativt nyöppnade café var samtalsnivån efter gudstjänsten hög, ett tecken på att trivseln var stor. Och samtalsämnena? Förmodligen musik, gamla andliga sånger i jazzformat, och att med hjälp av sång och musik samla människor till kyrkan.

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar för dig