Elisabeth Sandlund: Judehat kan aldrig tolereras

Demokratin har rätt att sätta gränser när den missbrukas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Det finns inga ursäkter för antisemitiska hatbrott. Inte för dem som är skyldiga och inte heller för ett samhälle som står handfallet och agerar halvhjärtat för att stoppa dem. Att den judiska föreningen i Umeå nu ser sig tvungen att lägga ner sin verksamhet och stänga sin möteslokal är inte bara en tragedi. Det är också ett nederlag för polis och domstolar som inte lyckats stoppa de antisemitiska krafter som inte skyr några medel för att framföra sina budskap.

Det är oroväckande att allt fler exempel på antisemitism i ord och handling rapporteras från olika håll i Sverige.

Demonstrationerna mot att förintelseöverlevare talar i skolor för att vaccinera eleverna mot antisemitism och främlingsfientlighet har med rätta väckt upprörda känslor. Att judarna i Malmö i många år varit en utsatt grupp är välkänt. Nu blir samma tendenser tydliga 100 mil längre norrut, i den dynamiska universitetsstaden Umeå som gärna odlar bilden av att vara en hemvist för kultur, mångfald och fördomsfrihet.

Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen misstänks för attackerna. Det är en liten, perifer grupp som saknar inflytande i den regelrätta svenska politiken.

Också en till synes obetydlig minoritet kan dock ställa till med mycket elände.

Det är knappast därför att IS-sympatisörerna i Sverige, vare sig de har krigat i Syrien eller inte, är så talrika som det råder allmän enighet om att deras möjligheter att agera måste kringskäras så effektivt det bara är möjligt.

På samma sätt måste vi tänka när det gäller nynazister och andra antisemitiskt anstrukna grupperingar. De får inte tillåtas sprida sitt gift i det svenska samhället. Först och främst därför att det drabbar de personer som utsätts. Men också därför att deras aktiviteter, om de får fortgå, riskerar att dra till sig sympatisörer som lockas av våldsideologin och av en extrem form av uppfattningen att allt ont i samhället är ”den andres” fel.

Varje demokrati måste avgöra hur den ska skydda sig mot människor och grupper som vill missbruka yttrande- och mötesfriheten i syfte att urgröpa själva demokratin och dess grundläggande värderingar.


Läs mer: Bilda och Kristna freds i Umeå stödjer judiska föreningen efter hoten
 

Det är inte självklart att i varje enskilt fall avgöra vad som måste tolereras och vad som inte får förekomma. När är det tillräckligt att påståenden möts med saklig kritik? Vad är så uppåt väggarna så att det helt enkelt kan ignoreras? Och när måste ordningsmakt och politiska makthavare sätta ner foten och säga absolut nej?

Hets mot folkgrupp är förbjudet i svensk lag. Organisationer som medvetet och vid upprepade tillfällen gör sig skyldiga till detta har förverkat sin demokratiska rätt att göra sig hörda.

Därför måste Nordiska motståndsrörelsen få avslag på sin begäran att genomföra en demonstration i Falun den första maj.

Och därför måste de skyldiga i Umeå ställas till svars för de handlingar som lett till att stadens judars demokratiska rättigheter nu inskränks.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Annons
Pastorn funnen död
Annons