Flyktingpolitiken alltför ogenerös

Att kristna skickas tillbaka till osäkra Irak är en skam

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Valresultatet antyder att allt fler svenskar är kritiska till svensk migrationspolitik. Sverigedemokraternas tveklösa utgångspunkt och egenuttalade existensberättigande finns nämligen exakt där. Så hur står det till med den ”oansvariga invandringspolitiken” som SD tycker är alldeles för generös?

Svar: Den är alldeles för ogenerös.

Nyligen har Migrationsverket fattat beslut om att avslå asylansökningar från kristna assyrier (som ofta även kallas syrianer och kaldéer), uppmärksammat på Aftonbladet Debatt av folkpartistiske riksdagsmannen Robert Hannah (se sid 4-5). Assyrierna ska därmed sändas tillbaka till det Irak där terrororganisationen Islamiska staten (IS) fördriver eller mördar de oliktänkare som inte konverterar under hot. Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Irak och den svenska ambassaden i Bagdad skriver: ”Säkerhetsläget i Irak är instabilt och präglas av täta terroristattacker mot såväl irakiska militära som civila företrädare samt mot den irakiska civilbefolkningen.” Och i synnerhet gäller hotet alltså ickemuslimer, den etniska och religiösa rensningen är vida omtalad och erkänd. Ändå beslutar Migrationsverket som de gör.

Det tydliggör ett absolut behov av att Sverige ser över sin migrationspolitik, av rakt motsatt anledning än vad SD anser.

Advokaten Joakim Sjöberg, som utifrån utlänningsrätten företrätt många flyktingar i deras process med Migrationsverket, skrev häromveckan en debattartikel i Alingsås tidning där han slog fast ”att det enbart är de mest utsatta, från de mest utsatta länderna, som får permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det krävs i princip att du kommer från ett land där det råder väpnad konflikt (krig) och att myndighetsskyddet är obefintligt.” Om det ”inte råder väpnad konflikt (krig), så måste utlänningen kunna visa att han eller hon har konkreta hot mot sin person.”

Det är exakt vad de kristna nu, enligt Migrationsverkets beslut, misslyckats med och som föranleder utvisning till Irak. Jimmie Åkesson upprepade under valrörelsen att SD först och främst kritiserar asylinvandringen; det Sverige som har så tajt regelverk att kristna skickas tillbaka till ett land där IS härjar bör alltså, enligt Åkesson, stänga till ytterligare och sända tillbaka fler.

Det enda rimliga och logiska vore att Sverige förändrar och vidgar sin syn så att fler enklare bedöms som de hotade flyktingar de faktiskt är.

Valresultatet innebar en ökning för det enda riksdagsparti som vill gå i en annan riktning. De sju andra bör stå fasta i sina övertygelser och samla mod utifrån exempelvis opinionsundersökningen ”Transatlantic Trends” som presenterades förra veckan och tydliggjorde att svensken överlag är positiv till invandring. Lyssna in det och säkerställ så att det nyliga beskedet från migrationsverket inte upprepas.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons