FN har bollen i Suu Kyis Burma

Rohingyas får inte bli ett offer på demokratiseringens altare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Under ytan på talesättet ”upp som en sol och ned som en pannkaka” ligger ett välbekant faktum, nämligen att det kan vända snabbt för den som en gång höjts till skyarna. Det behövs inte mycket för att hyllningarna ska förbytas i skoningslös kritik och applåderna i burop.

När det gäller Burmas ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, vars makttillträde sågs som den stora chansen för landet att ta steget från militärdiktatur till demokrati, är det tyvärr inte så enkelt så att det handlar om att peta ner henne från piedestalen.

Besvikelsen över att Suu Kyi förefaller­ ha svikit sina ideal, inte är beredd att ta striden med generalerna och knappt vågar nämna den förföljda muslimska minoritetsgruppen rohingya vid namn har fog för sig.

Att Suu Kyi skulle lyckas förvandla Burma över en natt är det ingen som väntat sig, inte heller att det skulle kunna ske inom loppet av de snart 18 månader som gått sedan hon utsågs till statsråd. Men förhoppningen har levt att förföljelserna av rohingyas skulle få ett slut och befolkningsgruppen äntligen accepteras som fullvärdiga medborgare i sitt land.

I stället har attackerna mot rohingyas område i delstaten Rakhine tagit ny fart de senaste veckorna. Hundratusentals människor har flytt till grannlandet Bangladesh och försöker klara livhanken i flyktingläger med urusla förhållanden. Satellitbilder visar att över 200 byar är helt förstörda.

Rapporter gör gällande att bybränderna­ fortsatte även på onsdagen, dagen efter att Suu Kyi brutit tystnaden och förklarat att hon inte har några problem med en internationell granskning av förhållandena i Rakhine.

Nu gäller det för FN att ta Suu Kyi på orden och omedelbart kräva tillträde till området. De samstämmiga vittnesmålen från dem som lyckats fly behöver bekräftas på plats. Hjälpinsatser måste sättas in, inte bara på andra sidan Burmas gräns utan också bland de rohingyas som fortfarande finns kvar i det land som de flesta av dem inte har rätt att kalla sig medborgare i.

Existensen av militanta gerillagrupper är en realitet men kan aldrig bli en ursäkt för angrepp på civilbefolkningen i en utsträckning som säkerhetsrådet benämnt ett ”skolboksexempel på etnisk rensning”. FN har varit tydligt i ord och måste nu följa upp med lika tydlig handling. Andra nationer och organisationer behöver också dra sitt strå till stacken. Att Storbritannien omedelbart upphör med sitt utbildningsstöd till den burmesiska militären är ett första steg.

I stormen av kritik mot fredspristagaren Aung San Suu Kyi för feghet och undfallenhet är det viktigt att komma ihåg att det inte är hon utan militären som förföljer och dödar rohingyas.

Att samspelet mellan statsrådet och generalerna är en känslig balansgång måste omvärlden ha förståelse för. Men det innebär inte att det går att acceptera att en redan svårt utsatt civilbefolkning terroriseras och drivs på flykt som ett offer på demokratiseringens altare.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Annons
Annons