Osmaklig aktion i luddigt syfte

Egentligen borde dessa rader inte skrivas eftersom de bidrar till att extremisterna i aktivistorganisationen Femen får publicitet, skriver Elisabeth Sandlund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Och det är precis vad de är ute efter när de på torsdagen, utan minsta hänsyn till kyrkorummets helgd eller till de troende katoliker som samlats för att ta emot sakramentet i Katolska domkyrkan, genomförde en osmaklig nakenaktion i ett luddigt syfte.

Femen får tycka illa om den nya abortlag som Spaniens regering lagt fram förslag om. De är i sin fulla rätt att bilda opinion mot den och genomföra protester, även uppseendeväckande sådana. Men även för aldrig så övertygade aktivister finns en anständighetsgräns. Den passerades med råge i går, på motsvarande sätt som när Femen i somras genomförde en liknande nakenaktion i Stockholms moské.

Saken blir inte bättre av att den för arrangerade provokativa fotografier välkända Elisabet Ohlson Wallin var närvarande. Hon förnekar bestämt att hon var delaktig i planeringen utan bara ”hängde på”. Och upprördes – inte över kränkningen av kyrkorummet utan över hur aktivisterna behandlades.

Medlidandet bör nog hellre riktas mot de gudstjänstbesökare som utsattes för intrånget utan att de på något vis är delaktiga i eller har möjlighet att påverka vad som sker i Spanien.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons