Sverige återigen i dåligt sällskap i FN

Svenska regeringen stor på samma sida som Israels hätskaste fiender.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Sverige har en obehaglig tendens att hamna i fel sällskap i FN-sammanhang. När bocken sattes till trädgårdsmästare genom att Saudiarabien valdes in i FN:s jämställdhetskommission gjorde Sverige i bästa fall passivt motstånd genom att avstå från att rösta.

Mer sannolikt är att den feministiska rödgröna regeringen aktivt medverkade till att ge ett land där kvinnor inte får röra sig i samhället utan en manlig släkting i sällskap säte i det organ som aktivt ska verka för jämställdhet.

Hur det förehåller sig tycks vi aldrig få veta eftersom regeringen inte vill bryta sekretessen.

I Unescos exekutiva kommitté råder inte samma hemlighetsmakeri. Här offentliggörs omröstningarnas utfall land för land. Med tanke på regeringens tidigare agerande gentemot Israel är det inte överraskande att hitta Sverige i sällskap med länder som Egypten, Ryssland, Iran och Libanon bland de 22 som häromdagen, till råga på allt på Israels självständighetsdag, röstade igenom en resolution om Jerusalems ställning.

Inget annat europeiskt land ställde sig på samma linje. Tyskland, Storbritannien och Nederländerna var några av nej-röstarna, Spanien och Frankrike valde liksom närmare hälften av länderna att avstå. Det gjorde att resolutionen gick igenom trots att den inte samlade en majoritet av rösterna, utan endast fick stöd av 22 av 58 länder.

Frågan om Jerusalem tillhör de knepigaste att lösa på den väg mot en fredlig lösning i Mellanöstern där inga steg framåt tagits på länge.

Det är en stad som rymmer heliga platser för tre världsreligioner. Att judendomen var först på plan kan ingen förneka. Det är också en stad där minsta lilla­ verkliga eller upplevda övertramp kan bli en gnista som antänder en krutdurk.

Resolutioner av det slag som Unesco nu antagit kan bara förvärra situationen. Det bästa man kan säga om den är att den är bättre än de tidigare, när Israels rättigheter och band till Jerusalem avfärdades med minst sagt bristfällig förankring i historiska­ fakta.

Nu var tanken att mildrade formuleringar skulle få de europeiska länderna med på arabländernas tåg, genom att smockan­ mot Israel förvandlats till en näsknäpp. Planen sprack. Uppgörelsen gick i stöpet när länder som Tyskland och Italien ledde avhopparna. Men Sverige förnekar sig inte.

I stället för att kroka arm med Mellanösterns enda demokrati­ väljer regeringen att ställa sig sida vid sida med Israels hätskaste fiender.

Liberalernas ledare Jan Björklunds omdöme ”smaklöst” har fog för sig, likaså hans krav på att utrikesminister Margot Wallström ska leverera en förklaring.

Smaklöst – ja. Överraskande – nej. Den rödgröna regeringen hade knappt satt sig till rätta på taburetterna hösten 2014 förrän den palestinska staten erkändes, precis som utlovat. Sedan dess har frostigheten i relationerna spätts på. Hur regeringen i den situationen kunde tro att det särskilda sändebud som aviserades i februari i år skulle kunna spela en konstruktiv roll för att medla mellan Israel och Palestina är en gåta.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons