Var inte rädda – var inte dumma

Risken för terror måste tas på allvar – utan förlamande skräck

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Återigen skakas Europa av blodiga terrordåd med dödssiffror som stadigt stiger. Statsminister Stefan Löfvens ord i riksdagen, ”fruktansvärda vidriga ynkliga handlingar” är en karaktäristik som alla och envar kan instämma i. De politiska reaktionerna är samstämmiga, utrymmet för partipolitiskt käbbel obefintligt.

Sprängningarna på Bryssels flygplats och i stadens tunnelbana påverkar långt fler än alla dem som är direkt berörda.

De sprider skräck och fasa därför att de äger rum i vardagliga situationer, vid incheckningen till flyget, i tunnelbanan när människor är på väg till jobbet, och därför att de drabbar urskiljningslöst.

De som dör eller lemlästas hade inget att göra med den terroristbekämpning som nyligen nådde framgång just i Bryssel. Hämnden utkrävdes av oskyldiga människor. De blev slumpmässiga offer för ondskan själv, i form av skrupel- och samvetsfria personer för vilka människoliv, inklusive deras egna, är oväsentliga.

Ändå måste den första uppmaningen till oss alla bli: Var inte rädda!

Låt inte skräcken för terrordåd ta överhanden och begränsa det liv vi vill leva i ett demokratiskt och öppet samhälle.

Tillvaron är fylld av risker. Vi utsätter oss för dem dygnet runt, hela veckan, året om. Sannolikheten att drabbas av ett terrordåd på europeisk mark är trots det som hände i Paris i januari och november i fjol och det som nu inträffat i Bryssel minimal. Risken att omkomma i trafiken eller drabbas av en sjukdom som släcker livet i förtid är många gånger större. Ändå sätter vi oss bakom ratten eller fyller påskäggen med bevisligen onyttiga läckerheter utan att tveka.

Om rädslan får ta överhanden och leder till förlamande begränsningar har terroristerna fått som de vill och ondskan segrat över det sunda förnuftet. Därför finns det all anledning i världen att hålla huvudet kallt.

Lika viktig är uppmaning nummer två: Var inte dumma!

Hotet från terroristerna är en realitet, inte bara i de länder som slits sönder av krig utan även på hemmaplan.

Varje land som tar en aktiv del i bekämpningen av Islamiska staten är ett möjligt angreppsmål. Det som hände på Zaventem kan ske på Sturup eller Landvetter nästa gång. Tunnelbanan i Stockholm är inte mindre sårbar än den i Bryssel.

Politiker och myndigheter har ett stort ansvar att utforma bästa möjliga åtgärder för att skydda befolkningen från attacker. När det fria och öppna samhället är hotat måste det, hur sorgligt det än är, tillgripa metoder som övervakning, avlyssning, strikta säkerhetskontroller och annat som inte borde behöva finnas i dess arsenal.

Men ansvaret åvilar också varje enskild medborgare. Vi ska inte misstänka våra medmänniskor för lömska planer och se en terrorist i varje person som beter sig udda eller ser ”annorlunda” ut. Däremot finns anledning till en sund vaksamhet och realistisk försiktighet i den sargade värld vi lever.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Annons
Annons