Levande julkrubban nära portas vid Helsingborgs julfirande

Det såg inte ut att bli någon levande julkrubba på Jul på Fredriksdal, utanför Helsingborg. Ledningen menade att Fredriksdals uppdrag är att vara politiskt och religiöst oberoende. Men efter hård kritik ändrades beslutet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Planerna på ett gemensamt julprojekt mellan Svenska kyrkan i Helsingborg och det kommunägda Fredriksdal museer och trädgårdar tog form för några veckor sedan. Tanken var att barn och ungdomar från två församlingar i staden skulle medverka i en levande julkrubba. I arrangemanget skulle även ingå högläsning från Julevangeliet och tre sånger.

Men i slutet på förra veckan fick Svenska kyrkans personal ett mejl från Fredriksdals ledning där det stod att det inte var aktuellt med någon levande julkrubba eftersom "Fredriksdals uppdrag är att vara politiskt och religiöst oberoende".

Det fick kyrkofullmäktiges ordförande i Helsingborg, Eva Åsare (M), anser att reagera.

-Jag är bedrövad, och tycker att man här går över en gräns. Vad är det man firar på Fredriksdal? Är det bara ett kommersiellt jippo? Beslutet föder en mängd andra frågor, får man sälja en halmstjärna som också är en religiös symbol. Får man sjunga O Helga natt på Konserthuset? Hur ska det bli med adventskalendern, sa hon enligt Helsingborgs Dagblad.

Diskussionerna gick också heta på tidningens diskussionsforum där många menade att beslutet var felaktigt. Och på torsdagen meddelade också verksamhetschefen på Fredriksdal, Joakim Thomasson, att han hade ändrat sig.

"Jag var lite för snabb och hade inte gjort min hemläxa", säger han i ett pressmeddelande, enligt TT.

-Han trodde att det var fråga om någon form av kyrklig ritual. Barnen är visst välkomna, förklarar kulturchefen Andrea Danielsson.

Och Eva Åsare välkomnar den snabba scenförändringen.

-Den glädjer mig. Det var bra att vi tog tag i den här saken. Och all heder åt personer som kan ändra sig, säger hon till TT.

I och med Joakim Thomassons helomvändningen kommer det med största sannolikhet att finnas en levande julkrubba på Fredriksdal lagom till skyltsöndagen.

Annons
Annons
Annons
Annons